Premier Babis brengt zijn stem uit
NOS Nieuws

Tsjechen naar stembus voor parlement, Babis in peilingen nipt aan kop

In Tsjechië zijn de stemlokalen vandaag en morgen geopend voor de parlementsverkiezingen. Volgens de laatste peilingen wordt de populistische partij ANO van de huidige premier Andrej Babis de grootste van het land, al is de voorsprong niet zo groot als enkele weken geleden.

In de peilingen loopt de ANO maar een paar procentpunten voor op de twee oppositiepartijen. Die twee, een centrumrechtse en een progressieve partij, hebben campagne gevoerd tegen Babis en zijn beleid. Ze werken samen en willen geen regering met Babis vormen. De verkiezingen worden dan ook gezien als een soort referendum over Babis.

De Tsjechische premier krijgt kritiek, onder meer over hoe hij de coronapandemie te lijf is gegaan. Meer dan 30.000 Tsjechen stierven aan de gevolgen van de pandemie.

Belangenverstrengeling

Daarnaast wordt Babis, die een succesvolle zakenman is, beschuldigd van belangenverstrengeling tussen zijn zakenimperium en zijn politieke activiteiten. Babis is een van de rijkste inwoners van Tsjechië. Hij verdiende zijn geld met bedrijven in de agrarische sector en de voedingsindustrie.

De Europese Commissie zette in augustus de landbouwsubsidies stop aan een bedrijf dat door Babis was opgericht. De premier zou nog actief zijn geweest in de onderneming, wat hij zelf ontkent.

Daarnaast wordt hij ook genoemd in de Pandora Papers. Zijn naam dook op bij brievenbusfirma's die zijn gebruikt voor de aankoop van onroerend goed.

Als de 67-jarige Babis voor een tweede termijn wordt gekozen, mag hij opnieuw een regering vormen, al zal het dan lastig worden om coalitiepartners te vinden. Op dit moment leidt hij een minderheidsregering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl