Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ANP

Demissionar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken trekt de stekker uit de herindeling Scherpenzeel-Barneveld. Dat maakt zij bekend in een brief aan het provinciebestuur van Gelderland. Die wilde de gemeenten Scherpenzeel en Barneveld samenvoegen.

Volgens Ollongren is er onvoldoende draagvlak en kan Scherpenzeel zelf nog op eigen benen staan. Scherpenzeel heeft "de bestuurskrachtproblemen met meer urgentie aangepakt", schrijft de minister aan de Provinciale Staten.

De gemeente Scherpenzeel, met circa 10.000 inwoners de op een na kleinste gemeente van Gelderland, heeft zich altijd tegen een herindeling met Barneveld verzet, schrijft Omroep Gelderland. Ook demissionair minister Ollongren gaat nu dus niet mee in de wens van de provincie om Scherpenzeel en Barneveld te fuseren.

Zorgen

Om de samenvoeging te legitimeren, zou Scherpenzeel met onoplosbare bestuursproblemen moeten kampen, schrijft de minister. "Maar daar is op dit moment geen sprake van." Ook is er te weinig draagvlak voor de herindeling, aldus Ollongren.

De minister noemt Scherpenzeel wel kwetsbaar en het gemeentebestuur moet van haar intensiever samenwerken met gemeenten in de regio, dus ook met Barneveld.

Ollongren stelt vast dat Scherpenzeel voor het eerst sinds jaren structureel extra geld heeft om de ambtelijke organisatie te versterken. Verder heeft de gemeente een zogenoemde samenwerkingsstrategie uitgewerkt, met Barneveld als voorkeurspartner. "Zeer waarschijnlijk vergt deze versterking een intensievere vorm van samenwerking met Barneveld, maar niet noodzakelijk een herindeling."

STER reclame