Emoties bij Ada Hegerberg na haar rentree voor Olympique Lyonnais, links Daniëlle van de Donk
NOS Voetbal

Emotionele terugkeer rolmodel Hegerberg: 'Speciale dag voor vrouwenvoetbal'

Het waren maar tien minuutjes, in een Champions League-wedstrijd die allang gespeeld was. De regen kwam met bakken uit de lucht en Ada Hegerberg kreeg nauwelijks de bal. Mogelijk zijn de supporters in Göteborg toch getuige geweest van iets bijzonders.

Superster Hegerberg speelde tegen BK Häcken haar eerste wedstrijd in 625 dagen. Ze kreeg bij haar entree een handje van Oranje-international Daniëlle van de Donk, sinds dit seizoen haar ploeggenote bij Olympique Lyonnais. En na afloop vloeiden er tranen bij de Noorse.

Stilletjes

Want bijna was een van de beste speelsters in het mondiale vrouwenvoetbal stilletjes verloren gegaan voor de sport. Na een kruisbandblessure volgde nog een operatie. En nóg een terugslag, gevolgd door een periode waarin de aanvalster het bij vlagen zelfs niet meer zag zitten om terug te keren.

Langs de lijn leefde coach Sonia Bompastor mee. "Het brengt veel emoties met zich mee voor haar en de groep. Het was niet alleen een speciale dag voor haar, maar voor het hele vrouwenvoetbal."

Ada Hegerberg wordt bij haar rentree succes gewenst door Daniëlle van de Donk

Hegerberg staat niet alleen bekend om haar ongeremde drang naar doelpunten en succes, minstens zo belangrijk voor haar is de strijd die ze buiten het veld voert. Om iets te doen aan de achtergestelde positie die vrouwen in de sport hebben ten opzichte van de mannen.

En dan raken woorden de betrokkenen een stuk harder als je zelf de allerbeste van de wereld bent.

Hegerberg maakte met Olympique Lyonnais op bezoek bij BK Häcken haar opwachting in de competitie waarvan ze de topscorer aller tijden is. In een hervormde Champions League, waarin sinds dit seizoen net als bij de mannen miljoenen te verdienen zijn. Breed uitgesmeerd over de verschillende competities in Europa.

Ongelijkheid in voetbal

Het klinkt voor Hegerberg allemaal mooier dan het daadwerkelijk is, zoals ook na de verdubbeling van de EK-prijzenpot maar een fractie van het geld kan worden verdeeld dat bij de mannen in omloop is.

"Ik ben maar een speler en vanuit mijn perspectief is het mijn taak om te presteren", aldus Hegerberg. "Belangrijk bij dit onderwerp is dat we ons niet in een positie bevinden waarin we maar dankbaar moeten zijn voor alles wat ons wordt gegeven."

Ada Hegerberg wint de eerste Gouden Bal voor vrouwen:

2018: Noorse sterspeelster Hegerberg ontvangt Gouden Bal

Ondanks die ongelijkheid zette Hegerberg vorig jaar wel haar handtekening onder een langdurig sponsorcontract met Nike, dat naar verluidt twintig keer zoveel aan haar mannelijke evenbeeld Cristiano Ronaldo betaalt. Maar het biedt haar buiten de miljoenen wel weer een extra podium om haar boodschap te verkondingen.

In Noorwegen wordt ze nog niet gehoord door de voetbalbond, wat uitmondde in een boycot van het nationale team. Of Nederland komende zomer bij haar poging de EK-titel te prolongeren weer te stellen krijgt met Hegerberg, valt nog te bezien.

Ze had de kracht om terug te komen, om heel hard te werken.

Coach Sonia Bompastor over Ada Hegerberg

In Lyon worden de vrouwelijke profs wel gewaardeerd onder het bewind van voorzitter Jean-Marie Aulas, die de laatste jaren rond Hegerberg een internationaal topteam samenstelde.

"Ze heeft een bovengemiddelde fysieke en mentale kracht", weet Aulas. "Ze is op weg om de beste speelster ter wereld te worden."

Dat heeft Hegerberg zichzelf ook ten doel gesteld. "Ik heb het voetbal, de fans en mijn teamgenoten enorm gemist. Ik zal voetbal nooit meer als vanzelfsprekend beschouwen. Ik ben opgeladen en klaar om het beste van mezelf te geven voor het volgende deel van mijn carrière."

Zonder Hegerberg kwam er afgelopen seizoen een einde aan de hegemonie van Olympique Lyonnais in het vrouwenvoetbal. Na vijf opeenvolgende eindzeges in de Champions League sneuvelde het team in de kwartfinales. En uitgerekend ook nog tegen rivaal Paris Saint-Germain.

Het kostte trainer Jean-Luc Vasseur de kop. Bompastor nam het over, als eerste vrouwelijke coach in de clubgeschiedenis.

Nieuwe energie in Lyon

"Dat seizoen was een klap in ons gezicht, voor de club en het team. Maar soms heb je dat even nodig", aldus Hegerberg, die afgelopen zomer Van de Donk verwelkomde als nieuwe ploeggenoot. "Het was ook een goed moment om in de spiegel te kijken en te zien waar we aan moeten werken om terug te keren aan de top. Er is nieuwe energie."

En hoe sterk ze ook is, toch scheelde het niet veel of Hegerberg had geen deel meer uitgemaakt van de selectie.

"Ik zal eerlijk zijn. Het was erg zwaar en mentaal uitdagend", aldus Hegerberg. "Maar ik bekijk het positief. Ik ben ongelooflijk gegroeid, als vrouw en als voetballer. Dit geeft me de motivatie om de komende jaren door te gaan, omdat ik me ook verder ontwikkeld heb als mens."

Ada Hegerberg

Haar mooiste jaren zouden nog moeten nog komen, want ondanks haar enorme staat van dienst is ze pas 26 jaar.

"Ze heeft er zelfs over gedacht om haar carrière te beëindigen", onthult Bompastor na de rentree van haar sterspeelster. "Maar ze heeft het overwonnen. Ze had de kracht om terug te komen, om heel hard te werken."

Veel steun had ze ook aan haar Franse ploeggenoot Griedge Mbock, die tegelijkertijd revalideerde van een hardnekkige achillespeesblessure. Zo werd de eenzaamheid in coronatijd toch een beetje doorbroken.

Na bijna twee jaar hebben de fans niet alleen Hegerberg zien terugkeren op een voetbalveld. Wellicht hebben ze in Göteborg zelfs het debuut gezien van een verbeterde versie. Een superster die niet alleen haar eigen grenzen blijft verleggen in het voetbal, maar vooral ook de sport blijft stimuleren dat te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl