AFP

Demi Vollering heeft de macht gegrepen in de Women's Tour, ook wel de Ronde van Groot-Brittannië voor vrouwen. De Nederlandse renster van SD Worx was een klasse apart in de individuele tijdrit en gaat daardoor ook aan de leiding in het algemeen klassement.

In de derde etappe van de zesdaagse WorldTour-koers moesten de rensters een tijdritparcours van 16,6 kilometer rond Atherstone (bij Birmingham) afleggen.

Vollering stond er na twee ritten al goed voor in het klassement. De Nederlandse winnares van Luik-Bastenaken-Luik en La Course moest negen seconden goedmaken op de Franse leidster Clara Copponi (FDJ) om aan de leiding te komen. Dat lukte ruimschoots.

Ruim een minuut sneller

Halverwege het parcours was Vollering al 36 seconden sneller dan de nummer twee. Op de streep klokte ze een tijd van 23.18. Daarmee was Vollering maar liefst 1.04 minuut sneller dan Joscelin Lowden: de Britse renster die vorige week nog het werelduurrecord op haar naam bracht, maar nu genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Het gemiddelde van Vollering lag met 42,74 kilometer per uur bijna twee kilometer hoger dan dat van de Britse.

Met nog drie etappes te gaan verdedigt Vollering een voorsprong van 1.09 op Juliette Labous (DSM) en 1.19 op Copponi. Amy Pieters (SD Worx), die de tweede etappe won en met dezelfde tijd als Copponi tweede stond in het klassement, is gezakt naar de vierde plaats.

Uitslag etappe 3 Ronde van Groot-Brittannië

STER reclame