Ook eerder deze week was er al een paar keer een heel drukke ochtendspits
NOS NieuwsAangepast

Drukste ochtendspits van het jaar door slecht weer en ongelukken

Automobilisten hadden vanochtend te maken met de drukste ochtendspits van dit jaar. Door een combinatie van slecht weer, een aantal ongelukken en de afsluiting van de A12 van Utrecht in de richting Den Haag ontstonden er al vroeg files die veel vertraging veroorzaakten. Op veel plekken waren mensen drie kwartier extra of nog langer onderweg.

Op het hoogtepunt van de ochtendspits, om 08.20 uur, stond er volgens de ANWB op de snelwegen en N-wegen 554 kilometer file. Daarna liep het aantal files terug, maar om 09.30 uur stond er verdeeld over bijna 50 plekken nog steeds 239 kilometer.

Tot vandaag was de drukste ochtendspits die van dinsdag 28 september. Toen stond er op het hoogtepunt 468 kilometer.

Wind en regen

Het verkeer werd gehinderd door een regengebied dat van west naar oost over het land trok. Op een aantal plaatsen viel veel neerslag en in het zuiden en zuidwesten waaide het ook fors. Er werd gewaarschuwd voor windstoten tot 80 kilometer per uur. Het KNMI gaf voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland code geel af, maar die is in de loop van de ochtend ingetrokken.

Op verschillende plekken gebeurden ongelukken, waardoor rijstroken of hele wegen moesten worden afgesloten. Aanvankelijk was het vooral in het midden van het land druk, ook door de afsluiting van de A12. Later ontstonden ook in het zuiden grote problemen.

Geduld moesten automobilisten hebben op onder meer de A15 tussen Rotterdam en Nijmegen, de A4 bij Zoeterwoude richting het zuiden, de A16 bij Rotterdam in noordelijke richting, de A58 bij Tilburg, de A73 bij Venlo richting Nijmegen en de A2 en A67 richting Eindhoven.

Volgens de ANWB is de ochtendspits op woensdag normaal niet zo druk. Dat het nu anders was, was echt een samenloop van omstandigheden, zegt een woordvoerder: slecht weer, ongelukken en de afsluiting van de A12.

De afgelopen dagen was de ochtendspits ook al een aantal keren erg druk. Dat komt ook doordat er sinds de laatste versoepeling van de coronamaatregelen minder wordt thuisgewerkt.

Automobilisten hebben vanaf morgen geen last meer van de afsluiting van de A12 tussen knooppunt Oudenrijn bij Utrecht en Nieuwerbrug. De werkzaamheden daar zijn bijna klaar en vanaf 05.00 uur morgenochtend is de weg na een afsluiting van negen dagen weer open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl