Een onafhankelijke Russische organisatie zegt duizenden video's in handen te hebben waarop te zien is hoe gedetineerden van Russische gevangenissen door bewakers worden mishandeld en seksueel misbruikt. Een aantal beelden uit een gevangenis in de buurt van Saratov, een stad aan de Wolga, is vrijgegeven. Russische autoriteiten zeggen dat ze de video's bestuderen.

De beelden werden gedeeld met onder andere de Russische nieuwswebsite MediaZona en de onafhankelijke Russische nieuwswebsite The Moscow Times. De mishandelingen zouden dienen om medewerking of bekentenissen af te dwingen.

"Als de authenticiteit van dit materiaal kan worden bevestigd, zou het aanleiding zijn voor serieus onderzoek", zegt een woordvoerder van het Kremlin. Volgens Russische media heeft de regering een team naar de gevangenis bij Saratov gestuurd, om de beschuldigingen te onderzoeken.

Schokgolf

De non-gouvernementele organisatie, Gulagu.net, zegt dat het "ongeëvenaarde lek" voor een "schokgolf" door het land gaat zorgen. De oprichter zegt tegen The Moscow Times dat hij meer dan 40 gigabyte aan materiaal in handen heeft. Dat zijn niet alleen beelden uit de gevangenis bij Saratov, maar ook uit andere detentiecentra.

De komende dagen wil de organisatie nog meer beelden vrijgeven. The Moscow Times en persbureau Reuters zeggen dat ze de echtheid van de beelden niet zelf kunnen verifiëren.

Ex-gedetineerde lekte beelden

Een Wit-Russische ex-gedetineerde zou de beelden hebben gelekt; de man zou een IT-specialist zijn en toegang hebben verkregen tot de computersystemen van de gevangenis in de buurt van Saratov. De klokkenluider zou Rusland eerder deze week hebben verlaten.

STER reclame