Peresild (l), kosmonaut Sjkaplerov (m) en cameraman Sjipenko (r) EPA

Vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan zijn een Russische actrice en cameraman vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Ze gaan daar, op 430 kilometer hoogte, een film opnemen. Het is de eerste keer dat delen van een speelfilm buiten de aarde worden opgenomen.

Actrice Joelia Peresild (37) heeft de hoofdrol in de nieuwe film Vizov (De uitdaging). In de film wordt een ruimtevaarder onwel. Hij kan niet terug naar de aarde. Daarom gaat een chirurg, die door Peresild wordt gespeeld, de ruimte in om hem te opereren en zijn leven te redden. Het laatste halfuur van de film speelt zich af in het ruimtestation.

De raket is vanochtend gelanceerd:

Russen gaan de ruimte in om film te maken

De actrice en cameraman krijgen hulp van de Russische kosmonaut Anton Sjkaplerov, die al drie keer eerder een ruimtereis heeft gemaakt. In het ruimtestation verblijven al drie Amerikanen, twee Russen, een Japanner en een Fransman.

Tom Cruise wil ook

Rond 14.15 uur Nederlandse tijd komen Peresild en cameraman Klim Sjipenko bij het ruimtestation aan. De koppeling duurt ongeveer twee uur en daarna kunnen ze naar binnen. De actrice en cameraman blijven er bijna twee weken.

Met de filmopnames in het internationale ruimtestation verslaat Rusland de Verenigde Staten. Acteur Tom Cruise wil binnenkort ook een film opnemen in het ISS. Daarbij is ruimtevaartbedrijf SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk betrokken.

Als je echt naar de ruimte kunt, moet je dat zeker doen.

Dennis Kleyn, visualeffectstudio Planet X

Dennis Kleyn, die met zijn visualeffectstudio Planet X meewerkte aan onder meer De Hel van '63 en Bankier van het Verzet, vindt het fantastisch dat filmmakers experimenteren in de ruimte. "Wij zeggen altijd tegen hen dat ze alles in het echt moeten filmen wat ze kunnen. Echter dan echt wordt het niet. Dus als je echt naar de ruimte kunt, moet je dat zeker doen", zegt hij in radioprogramma Nieuws en Co.

Als de Russen het maximale eruit willen halen, dan gaan ze scènes draaien die op aarde heel moeilijk zijn, adviseert hij. "In theorie kunnen ze de actrice van de ene kant van het ISS in één shot helemaal naar de andere kant laten gaan. Met af en toe een blik naar buiten. Dat is nogal complex als je dat wil namaken in een studio."

Hij kan niet wachten om het resultaat straks te bekijken. "Alles wat je daar in het ISS filmt, ziet er in potentie natuurlijk fantastisch uit."

STER reclame