NOS NieuwsAangepast

22 Greenpeace-activisten opgepakt na actie bij Shell in Rotterdamse haven

De politie heeft een einde gemaakt aan een actie van Greenpeace bij Shell in de Rotterdamse haven. Ongeveer tachtig actievoerders hadden met rubberbootjes, kano's en een zeilschip de Tweede Petroleumhaven geblokkeerd. Het zeilschip is door de politie in beslag genomen.

Rond het middaguur greep de politie in, nadat de actievoerders meerdere keren waren gewaarschuwd dat ze moesten vertrekken. De politie heeft 22 mensen aangehouden: tien voor het betreden van het terrein van Shell en twaalf voor het blokkeren van de haven. De Nieuwe Maas is weer vrijgegeven voor de scheepvaart.

De politie greep in en nam een zeilschip van Greenpeace in beslag:

Politie beëindigt actie Greenpeace in haven Rotterdam

Op het terrein van Shell ging de actie langer door dan in de haven. Drie actievoerders hingen daar aan olieopslagtanks. Halverwege de middag waren ook zij vertrokken.

De actievoerders eisen een verbod op het maken van reclame voor fossiele brandstoffen. Greenpeace wil de komende maanden een miljoen handtekeningen ophalen om zo'n verbod in Europa af te dwingen.

Reactie Shell

Shell zegt het recht en de vrijheid om te demonstreren te respecteren, mits dit op een veilige manier gebeurt. Dat is nu niet het geval, vindt het bedrijf. "De demonstranten zijn illegaal op ons terrein waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden", laat Shell weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl