EPA
NOS NieuwsAangepast

Bedreigde Zweedse cartoonist verongelukt, 'niets wijst op meer dan ongeval'

De Zweedse cartoonist Lars Vilks is om het leven gekomen bij een zwaar verkeersongeluk. Vilks kwam in 2007 wereldwijd in het nieuws, nadat hij door moslimextremisten was bedreigd na het publiceren van cartoons waarin de profeet Mohammed als hond werd afgebeeld.

Al-Qaida zette een prijs op zijn hoofd en sindsdien werd de 75-jarige tekenaar streng beveiligd door de politie. In 2010 probeerden twee mannen zijn huis te laten afbranden. Vijf jaar later werd een aanslag gepleegd op een café in Kopenhagen, waar op dat moment een bijeenkomst was met Vilks. Zelf bleef hij ongedeerd, maar een aanwezige kwam om het leven.

AFP
De Zweedse cartoonist Lars Vilks bij een debat over vrijheid van meningsuiting in 2015

Vilks zat gisteren in een auto met twee agenten in burger die hem beschermden. De auto kwam op zo'n 100 kilometer ten noordoosten van Malmö door een nog onbekende oorzaak op de verkeerde kant van de weg terecht en botste frontaal op een vrachtwagen. De drie waren op slag dood, de vrachtwagenchauffeur werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Op een persconferentie zei een politiechef dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het incident iets te maken heeft met zijn werk. "Er is nu niets dat erop wijst dat het meer was dan een verkeersongeluk." Volgens de politie gaat het onderzoek nog veel tijd in beslag nemen.

Vilks reed in een auto met 'lekbestendige' banden, maar er zouden resten van banden gevonden zijn op de weg, wat erop zou kunnen wijzen dat een band is ontploft.

'Tragisch'

De Zweedse minister van Cultuur Amanda Lind spreekt van een "enorm tragisch verkeersincident". Volgens haar moest Vilks leven met beveiliging "vanwege het feit dat hij gebruikmaakte van zijn vrijheid van meningsuiting en zijn artistieke vrijheid".

PVV-leider Geert Wilders noemt Vilks op Twitter een held en een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl