NOS NieuwsAangepast

Grote olievlek voor kust van Californië treft stranden

Voor de kust van de Amerikaanse staat Californië drijft een grote olievlek in zee als gevolg van olielekkage, melden lokale autoriteiten. Volgens de LA Times is er bijna een half miljoen liter olie in zee beland; in vaten omgerekend zo'n 3000. Een deel daarvan heeft de stranden en draslanden bij Orange County bereikt.

Een woordvoerder van de badplaats Huntington Beach spreekt van een alarmerende situatie. Er wordt gevreesd voor grote ecologische schade, maar de omvang is momenteel nog onduidelijk. Wel zijn er al dode vogels en vissen op het strand aangespoeld, meldt de woordvoerder. Volgens omwonenden stinkt het in de omgeving naar olie.

Op deze beelden is de olievlek goed zichtbaar:

Mogelijke ecologische ramp door olievlek

Met drijvende barrières wordt geprobeerd de rest van de olie weg te houden van de kust. Een deel van het strand van Huntington Beach, vooral bekend onder surfers, is afgezet. De autoriteiten hebben mensen opgeroepen weg te blijven van dieren die met olie zijn besmeurd. "Ze kunnen meer kwaad dan goed doen."

Het lek zou zijn ontstaan in de pijplijn van een olieplatform dat zo'n 14 kilometer uit kust ligt. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk.

De lokale kustwacht kreeg zaterdagmorgen een eerste melding van het lek. Volgens een bij het olieproject betrokken producent, Beta Offshore, hebben medewerkers snel gehandeld om het gat te dichten.

Toch heeft die reparatie er nog niet toe geleid dat de olielekkage volledig is gestopt, melden de lokale autoriteiten. Vandaag worden er nieuwe herstelwerkzaamheden verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl