Bezoekers van een uitgaansgelegenheid in Rotterdam waar polsbandjes werden gebruikt ANP

In een aantal steden heeft het uitgaanspubliek dit weekend gebruikgemaakt van coronapolsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Horecabezoekers krijgen bij een centraal punt op vertoon van hun QR-code in de CoronaCheck-app een polsbandje, waarmee ze de hele dag bij verschillende gelegenheden terechtkunnen. In Breda en Alkmaar werd vorig weekend al geëxperimenteerd met de bandjes.

De coronapolsbandjes kwamen er op verzoek van de horeca. Demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie ging woensdag in een brief aan de burgemeesters akkoord met het gebruik ervan. QR-codes scannen aan de deur blijft de standaard, benadrukte Grapperhaus in die brief, maar het kabinet staat toe dat in duidelijk omschreven gebieden de controle op één centraal punt gedaan kan worden. Wel mag het polsbandje niet langer dan 24 uur geldig zijn en moeten gemeenten ervoor zorgen dat de polsbandjes niet makkelijk aan anderen doorgegeven kunnen worden, om fraude te voorkomen.

"Het tweede weekend met het coronatoegangsbewijs is goed verlopen; in verschillende gemeenten is dit weekend voor het eerst met polsbandjes gewerkt. Het is positief dat veel gemeenten het initiatief voor de polsbandjes omarmen", laat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. "Alles dat ervoor zorgt dat horecaondernemers minder operationele zorgen hebben en wat zorgt voor meer begrip bij gasten, is winst."

Niet in alle steden

Dit weekend hebben in navolging van Breda en Alkmaar meer steden de coronapolsbandjes ingevoerd, op plekken met veel horecagelegenheden. Dat gebeurde onder meer in Leiden, Rotterdam, Den Haag, Zwolle, Leeuwarden, Hoorn, Arnhem en Roosendaal.

In Utrecht en Amsterdam controleren horecagelegenheden de CoronaCheck-app nog aan de deur. De gemeente Utrecht onderzoekt de mogelijkheden van polsbandjes nog en in Amsterdam wordt op een later moment besloten of horeca met de bandjes gaat werken, aldus een woordvoeder tegen NH Nieuws.

Op het marktplein in Winschoten heeft de gemeente Oldambt deze keet geplaatst om polsbandjes uit te delen aan kroeggangers:

In Winschoten kunnen kroeggangers polsbandjes halen in deze keet Gemeente Oldambt

De polsbandjes moeten het voor eigenaren van horecagelegenheden gemakkelijker maken om te controleren wie naar binnen mogen, zodat er geen lange rijen bij de deuren ontstaan. Volgens horecabaas Laurens Meyer verliep dat afgelopen nacht in Breda soepel. "Ongeveer de helft van het uitgaanspubliek in Breda heeft een polsbandje en dat voorkomt te lang wachten voor de deur. Wat zeker prettig is met dit weer", zei Meyer tegen persbureau ANP.

Ook bezoekers van het Leidens Ontzet zijn enthousiast. Tijdens de festiviteiten komen zo'n 150.000 bezoekers naar de stad. "Je kunt overal naar binnen, ook als je moet plassen." Horecaondernemers reageren opgelucht. "Dit scheelt ons heel veel tijd."

Corona-polsbandjes bij Leidens Ontzet: 'Dit gaat ons veel tijd schelen'

STER reclame