Beeld van een Chinees toestel, volgens het Taiwanese ministerie van Defensie EPA

Voor de derde opeenvolgende dag heeft China militaire vliegtuigen langs Taiwan laten vliegen. Het Taiwanese ministerie van Nationale Defensie meldt op Twitter dat het vandaag om zestien toestellen ging en dat het zowel straaljagers als bommenwerpers betrof.

Vrijdag ging het om 38 gevechtsvliegtuigen en gisteren om 39, aldus het ministerie. Ze kwamen zo dichtbij dat Taiwan zich genoodzaakt voelde om eveneens militaire vliegtuigen de lucht in te sturen.

Peking zegt dat Taiwan een afvallige provincie is en bij China hoort. Al bijna twee jaar zet het die claim kracht bij door gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers richting Taiwan te laten vliegen. Tot een confrontatie kwam het nooit, maar het aantal straaljagers dat China langs het eiland stuurt, wordt wel steeds groter. De Taiwanese premier Su Tseng-chang zei gisteren dat China de vrede in het gebied in gevaar brengt.

Het machtsvertoon valt samen met de Nationale Feestdag waarop China het 72-jarige van de Volksrepubliek viert. Peking houdt zich vooralsnog stil over de vliegtuigen, maar in Taiwan worden de toestellen gezien als provocatie.

'Gezien als pesterij'

"Taiwan ziet het als pesterij", zegt NOS-correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het past in de strategie van China in de regio. Ze zetten constant meer druk op de ketel. China lijkt hen zoveel mogelijk willen uitputten."

Taiwan vindt dat vliegtuigen die daar komen zich moeten melden", vervolgt Den Daas. Dat gebeurt niet, en als reactie daarop stuurt Taiwan zelf toestellen van de luchtmacht omhoog. "Jet risico dat dit op korte termijn tot een gewapend conflict leidt lijkt nog steeds beperkt, daarvoor is de prijs voor China vermoedelijk nu nog te hoog."

Peking wil Taiwan inlijven

Taiwan is een eiland dicht bij de Chinese kust. Tot 1949 hoorde het bij China. In dat jaar kregen de communisten van Mao Zedong het Chinese vasteland in handen. De nationalistische regering vluchtte naar Taiwan, maar de communistische leiders in Peking hebben hun claim op het eiland nooit opgegeven.

De Chinese President Xi Jinping heeft meermaals gezegd het eiland in te willen lijven. Taiwan heeft de steun van onder meer de VS en Japan.

STER reclame