Studenten en politie bij bushaltes van Qbuzz
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Feestje Groninger studentencorps mondt uit in vernielingen en intimidatie

Na een feestje bij een recreatieplas hebben leden van het Groninger studentencorps Vindicat gisteravond laat vernielingen aan drie lijnbussen van Qbuzz aangericht. Ze tikten ruiten in met noodhamers en verspreidden stinkbommen.

"Het zit ons als Qbuzz vooral hoog dat buschauffeurs en reizigers geïntimideerd zijn", reageert Michel van der Mark bij RTV Noord. Over de omvang van de schade kan hij nog niets zeggen.

De rellen en vernielingen volgden op het feest Buitenspelen aan het Zilvermeer, aan de rand van Groningen. Rond 23.15 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij. Toen agenten gingen kijken, bleek dat studenten zich hardhandig toegang probeerden te verschaffen tot lijnbussen naar de binnenstad. Toen dat niet snel genoeg ging, richtten ze vernielingen aan.

Bussen werden overspoeld

Van der Mark van Qbuzz: "We hebben vooraf overleg gehad met de organisatoren over de afvoer van de feestgangers. Daar waren aparte bussen voor gereserveerd, maar op de een of andere manier is het publiek naar bussen van de lijnen 3 en 4 gelopen. De organisatie had ingeschat dat er ongeveer 700 bezoekers zouden zijn, maar het waren er veel en veel meer. De bussen werden als het ware overspoeld."

"Er hing een grimmige sfeer, met opstootjes en vernielingen", bevestigt een politiewoordvoerder.

Over de ringweg en busbanen

Volgens de politie ging een grote groep studenten vervolgens te voet richting de binnenstad. Daarbij liepen ze onder meer over de ringweg en over busbanen. "Ook dat zorgde voor overlast", zegt de politiewoordvoerder. Niemand is opgepakt.

Wat Qbuzz betreft, is het laatste woord er nog niet over gesproken. "We zullen nog zeker met Vindicat in gesprek gaan om deze gang van zaken te evalueren", aldus Van der Mark. Ook de Groninger burgemeester Schuiling wil verhaal halen. "Ik laat eerst even de feiten op een rij zetten. En daar hoort natuurlijk een gesprek met Vindicat bij", zegt hij in het Dagblad van het Noorden. Woordvoerder Anja Hulshof van de Rijksuniversiteit Groningen kondigt "spoedoverleg" aan met Vindicat en de gemeente. "Dit wangedrag is onacceptabel, maar we moeten nu eerst uitzoeken wat de feiten precies zijn", zegt ze.

Vindicat ondersteunt de politie

Vindicat zelf laat op de website weten "iedere vorm van vernieling en geweldpleging ten zeerste af te keuren". Volgens de vereniging zijn op het feest zelf de juiste procedures gevolgd. "Dat er buiten de feestlocatie desondanks ongeregeldheden zijn ontstaan, heeft er vermoedelijk mee te maken dat er door het slechte weer veel meer feestgangers met de bus huiswaarts wilden keren dan vooraf was voorzien", aldus de verklaring, "Natuurlijk zullen we de politie waar mogelijk ondersteunen om te kunnen achterhalen wie voor de gisteravond toegebrachte schades en ontstane overlast verantwoordelijk zijn."

Vorig jaar werd de accreditatie van Vindicat ingetrokken. Vanaf juli dit jaar is Vindicat weer welkom op officiële gelegenheden van de RUG en de Hanzehogeschool. Maar bij het verstrekken van die hernieuwde accreditatie werd nadrukkelijk gewaarschuwd door beide onderwijsinstellingen: "Het is een feit dat Vindicat zichzelf door ongewenste acties negatief in beeld gebracht heeft. Het bestuur moet zich daar bewust van blijven en door positieve acties laten zien dat zij de noodzakelijke veranderingen doorvoeren."

Advertentie via Ster.nl