NOS Nieuws

Nederlandse tennisser: mijn dubbelpartner deed mee aan matchfixing

  • Guido van Gorp en Ben Meindertsma

  • Guido van Gorp en Ben Meindertsma

Zeker tien internationale proftennissers, onder wie enkele Nederlanders, fixen samen met een matchfixer regelmatig tenniswedstrijden. Dat stelt een jonge Nederlandse proftennisser in de NOS-podcast Gefixt. Ook een Nederlandse dubbelpartner van hem doet aan matchfixing mee, vertelt hij.

De Nederlandse tennisser, die anoniem wil blijven, hoorde het twee jaar geleden voor het eerst. Hij deelde in het buitenland een hotelkamer met een andere Nederlandse tennisser met wie hij op dat toernooi dubbelwedstrijden speelde. Om wie het gaat wil hij niet zeggen, omdat hij met hem is bevriend.

Anonieme tennisprof: 'Mijn dubbelpartner manipuleerde wedstrijden'

"We hadden het erover hoe hij het tennis bekostigt, want het is best een dure sport. Je moet bijna alles zelf betalen: de reis, je hotel, soms een trainer en de trainingslocatie", legt de tennisser uit. Op een gegeven moment kwam het onderwerp matchfixing ter sprake.

Twee telefoons

In de podcast vertelt de tennisser dat zijn dubbelpartner een tweede telefoon had, waarmee hij regelmatig berichten stuurde naar een onbekend persoon, met de mededeling dat hij een bepaalde wedstrijd of set zou gaan verliezen. In ruil daarvoor kreeg hij een paar duizend euro, vertelt de tennisser.

"Ik was best wel verbaasd. Ik wist wel dat het speelde in de sport en soms heb je ook wel vermoedens, maar je gaat er in principe niet vanuit dat iemand zijn wedstrijden verkoopt."

Zijn dubbelpartner is volgens hem niet de enige die voor deze fixer werkt. Het zou gaan om een groep van Franse, Spaanse, Belgische en Nederlandse tennissers, zo kreeg hij uitgelegd. De Nederlandse tennisser zegt inmiddels van zeker tien spelers te weten dat ze hetzelfde doen, onder wie vier Nederlandse tennisprofs.

Officier van justitie Anne de Leeuw, bij het Openbaar Ministerie belast met matchfixing, is niet verbaasd over het verhaal van de tennisser. "Toptennisser zijn kost zo ontzettend veel, dat dat bijna al een risicofactor is voor matchfixing", stelt ze.

"In Nederland hebben we tientallen proftennissers, maar er zijn er maar een paar die daar echt een goede boterham aan kunnen verdienen. Voor de rest is het hard ploeteren en kost het heel veel geld. Dus daar ligt sneller het gevaar op de loer dat je een alternatief verdienmodel voor jezelf creëert om die sport te kunnen blijven beoefenen."

De enigen aan wie de jonge tennisser zijn verhaal tot dusver had durven vertellen, zijn zijn ouders en zijn therapeut Bas Brons, bij wie hij in behandeling was voor een gokverslaving. "Ik merkte gewoon dat die jongen nog iets kwijt wilde. Dus ik zeg: joh, hoe zit dat eigenlijk met matchfixing? En toen merkte je dat hij van die vraag schrok, maar ook opgelucht was dat hij er eindelijk iets over kon vertellen", aldus Brons in de podcast.

Uitroeien

De tennisser zou zijn verhaal ook kunnen melden aan de International Tennis Integrity Agency (ITIA), de organisatie die namens de tennisfederaties onderzoek doet naar matchfixing. Maar de tennisser zegt dat niet te willen, omdat hij bevriend is met de speler die hem over matchfixing vertelde. Bovendien is hij bang dat het uiteindelijk ook gevolgen voor hemzelf gaat hebben.

"Als je iets meldt dan gaan ze ook onderzoek doen naar jezelf. Je moet je telefoon en zo inleveren. Ik zou dat nooit doen. Ik heb ook wel eens op tenniswedstrijden gegokt, omdat ik dat leuk vond. En straks vinden ze dat", aldus de tennisser. Het zou hem een boete en een schorsing kunnen opleveren. Ook het feit dat hij het niet eerder heeft gemeld, zou hem kunnen worden aangerekend.

Officier van justitie Anne de Leeuw hoopt dat de tennisser zich alsnog zal melden, maar ze heeft er ook begrip voor dat hij daar moeite mee heeft. "Het feit dat het voor een sporter een enorme drempel is, herkennen we. En daar zullen we toch echt iets mee moeten als we dit fenomeen echt serieus willen aanpakken en uitroeien."

De tennisser komt nu toch naar buiten met zijn verhaal, omdat hij het belangrijk vindt dat mensen niet naïef zijn als het gaat om matchfixing. "Mensen die er niet zo in zitten, zoals bepaalde vrienden van mij, geloven mij gewoon heel vaak niet", vertelt hij. Ook hoopt hij dat er aandacht komt voor de slechte financiële situatie van tennissers die niet tot de absolute top behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl