Familieleden van gedetineerden wachten buiten de gevangenis op nieuws over hun dierbaren AFP

Het aantal doden door rellen in een gevangenis in Ecuador is opgelopen naar 116. Dat heeft de gevangenisdienst van het Latijns-Amerikaanse land bekendgemaakt nadat meer lichamen zijn gevonden en geïdentificeerd. Zeker vijf gevangenen zijn onthoofd.

Gisteren meldden de autoriteiten nog 24 doden door de gewelddadigheden in de gevangenis van Guayaquil, de grootste stad van het land. Het aantal gewonden is opgelopen naar tachtig.

Buiten de gevangenis staan familieleden van gedetineerden die willen weten hoe hun dierbaren eraan toe zijn.

Mexicaanse kartels

Bij de rellen gingen gevangenen elkaar te lijf met vuurwapens, messen en explosieven. De politie en het leger hadden zo'n vijf uur nodig om de orde te herstellen op het complex.

De autoriteiten meldden gisteren dat een ruzie tussen twee lokale rivaliserende bendes de aanleiding was voor het geweld. De voormalige baas van de militaire inlichtingendienst van het land zegt nu dat internationale criminele organisaties hierbij betrokken zijn. Hij noemt de Mexicaanse drugskartels Sinaloa en Jalisco. "Ze willen angst zaaien", zegt de oud-functionaris.

Op het gevangenisterrein was op meerdere plekken rook ontstaan en er waren schoten en explosies te horen:

Doden en gewonden bij rellen in gevangenis Ecuador

Dit jaar waren al honderden gevangenen omgekomen bij rellen in gevangenissen in Ecuador. President Lasso kondigde daarom in juli de noodtoestand af voor het hele gevangenissysteem.

Op een persconferentie naar aanleiding van de rellen sprak Lasso zijn afschuw uit voor het geweld. "Het is treurig dat gevangenissen veranderen in plekken waar criminele bendes elkaar bevechten." Hij zei dat de overheid krachtig zal optreden om de orde te herstellen.

STER reclame