Werknemers en beleggers van vastgoedreus Evergrande houden hun adem in
Dichte deuren, verlaten bouwplaatsen en een politiecordon rond het hoofdkantoor. Failliet is Evergrande nog niet, maar de Chinese vastgoedreus schudt op zijn grondvesten. Voor de tweede keer in een week tijd lijkt het bedrijf een rentebetaling te moeten missen. Werknemers, toeleveranciers en beleggers houden hun adem in.
"We komen onze spullen halen", zegt een van de bouwvakkers terwijl hij de bouwplaats verlaat, zijn laadbak volgeladen met afvoerbuizen. "Het werk is gestopt, betaald wordt er niet meer." Hij werkte mee aan een van de 778 projecten die Evergrande in China ontwikkelt. Werkte, want dit project in Taicang, even boven Shanghai, ligt net als honderden andere projecten stil.
Evergrande heeft te weinig geld in kas om toeleveranciers te kunnen betalen, en stelde afgelopen maand met hen 'in gesprek' te zijn over 'hervatting' van projecten. Zover is het in elk geval in Taicang nog niet. "Het gereedschap wat er nog ligt, nemen we nu mee", zegt een collega.
Ook in Guangzhou is het stil
Ruim duizend kilometer zuidelijker, onder de rook van Guangzhou, is het nog niet zo ver. Maar ook bij de poort van de fabriek waar Evergrande zijn slag wilde slaan als bouwer van elektrische auto's is het, op een paar bewakers na, uitgestorven.
"Dit is geen publiek terrein, wegwezen", roept één van hen op de vraag wat er in de fabriek nog gebeurt. De uitbaatster van een klein restaurant om de hoek wil wel praten. "Tot voor kort zat het hier vol met Henanezen", zegt ze, refererend aan de provincie die bekendstaat om de grote aantallen arbeidsmigranten. Nu is het er stil. "De meesten van hen zijn de afgelopen tijd vertrokken. Ze kregen niet meer betaald."
Weer een deadline
Evergrande wankelt. Ook vandaag is er weer een deadline. Het bedrijf moet ruim 47 miljoen dollar aan rente betalen op een internationale obligatielening. Vorige week miste het bedrijf al zo'n couponbetaling. "Alles wijst erop dat internationale investeerders onderaan het lijstje staan in Peking", zegt Shehzad Qazi van onderzoeksbureau China Beige Book.
De 1,5 miljard dollar die werd opgehaald met een verkoop van een deelbelang in Shengjing werd aangewend om schulden bij diezelfde Chinese staatsbank af te lossen. Er is volgens de afspraken een aflossingsvrije periode van 30 dagen voordat een gemiste betaling op die obligatie een wanbetaling zou worden.
"De prijs ligt nu op 30.000 renminbi per vierkante meter. Dat zou in de toekomst zomaar op kunnen lopen tot 80.000 renminbi", roept een verkoopmakelaar van 'Schiereiland Zonneschijn', een vastgoedproject van Evergrande nabij Guangzhou. Hier sprong de overheid al tussenbeide.
De lokale huisvestingscommissie heeft een speciale bankrekening in het leven geroepen waardoor betalingen van nieuwe huizenkopers kunnen worden veiliggesteld. Mocht Evergrande failliet gaan, is hun geld in elk geval gegarandeerd. Qazi: "Beleidsmakers willen pijn zien, als een les naar andere vastgoedontwikkelaars in de markt. Maar voor de huishoudens moet goed gezorgd worden, is de gedachte."
Dranghekken en agenten
De afgelopen weken trokken honderden mensen naar het hoofdkwartier van Evergrande in Shenzhen. Bouwvakkers die hun salaris kwamen innen, kleine investeerders die geld hadden gestoken in hoogrentende polissen. Met dranghekken en linten moeten zij nu buiten de deur worden gehouden.
Vele tientallen aanwezige politieagenten proberen er de rust te bewaren. Op de weg staan meerdere ME-busjes opgesteld, politieauto's rijden af en aan. "Er komt echt wel een oplossing", denkt bouwvakker Fang, terug in Taicang. "Uiteindelijk schiet de overheid ons altijd te hulp," is zijn overtuiging.
Ook Qazi, van China Beige Book, denkt dat lokale overheden en banken zullen worden aangemoedigd in te stappen. "Banken zijn de facto onderdeel van de overheid. Als hun wordt opgedragen dat er geld moet worden uitgeleend, dan doen ze dat. Of dat geld wel of niet terugkomt, is niet hun eerste zorg."
Volledige bailouts liggen volgens hem niet voor de hand. "Men zal zorg willen dragen dat projecten afgemaakt kunnen worden. Maar de partijtop in Peking wilde minder risico in de financiële sector. Men wilde de groei van schulden afremmen. Dat is precies wat er nu gebeurt."