ANP
NOS Wielrennen

Wijziging op de wielerkalender: Gold Race in 2022 vóór Parijs-Roubaix

Een kleine revolutie in het wielervoorjaar van 2022. Na de Ronde van Vlaanderen staat een week later niet de kasseiklassieker Parijs-Roubaix op de kalender, maar de Amstel Gold Race.

De reden voor de wijziging? Op 10 april, de dag waarop normaal gesproken 'Roubaix' zou worden verreden, zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. De overheid verbiedt op die dag het doorgaan van de 'Hel van het Noorden'.

De ASO, de organisator van Parijs-Roubaix en ook de Tour de France, vroeg koersdirecteur Leo van Vliet om mee te werken. "Christian Prudhomme belde me en vroeg of we bereid waren van datum te wisselen", legt Van Vliet uit. "In goed overleg met de ASO, UCI en onze partnergemeenteen Maastricht en Valkenburg aan de Geul, hebben we besloten te wisselen."

NOS
Voorjaar 2022

Grote nadelen kleven er voor de Gold Race niet aan de omzetting. De enige Nederlandse WorldTour-wedstrijd voor mannen kan, een week na de Ronde van Vlaanderen, op een nóg sterker deelnemersveld rekenen.

"Zondag 10 april is voor ons ook een prachtige plek op de kalender. Bijkomend voordeel is dat we met de nieuwe datum een week voor het paasweekeinde van 16 en 17 april 2022 zitten en de regio daarmee een extra weekeinde heeft met veel overnachtingen."

Alle partijen benadrukken dat het een eenmalige wijziging betreft.

Bekijk hieronder de laatste twee spectaculaire ontknopingen van de Amstel Gold Race, waarin Mathieu van der Poel en Wout van Aert zegevierden:

  • Van der Poel grijpt op sensationele wijze de zege in Amstel Gold Race
  • Van Aert wint Amstel Gold Race na millimetersprint tegen Pidcock

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl