Ajax-trainer Erik ten Hag knuffelt Steven Berghuis na het duel met Besiktas
NOS VoetbalAangepast

Ten Hag zag 'heel goed Ajax' en koestert Berghuis: 'Voor mij man van de wedstrijd'

Geen centje pijn. Ajax-trainer Erik ten Hag vierde in het Champions League-duel met Besiktas een jubileum (zijn 50ste wedstrijd in de Champions League, net als Daley Blind) en zo voelde het ook. Toch was de oefenmeester ook kritisch na de 2-0 zege op de Turkse kampioen Besiktas.

"Ajax speelde heel erg goed. Na een onachtzaamheidje in het begin, hebben we de wedstrijd in handen genomen. We hebben twee heel goede goals gemaakt, maar dat hadden er ook drie of vier kunnen zijn. We hebben namelijk heel veel kansen gekregen."

Ten Hag zag 'erg goed Ajax', maar waarschuwt: 'We zijn eerder met zes punten gestart'

Voor rust noteerde Ajax zestien kansen, tegen een voor de Turken. Maar die ene Turkse kans eindigde wel op de binnenkant van de paal.

Ten Hag: "Statistieken vertellen lang niet alles, ook in dit geval. Besiktas heeft een uitstekende ploeg, niet te vergelijken met de gemiddelde eredivisieploeg. Zij kunnen met een hogere intensiteit en een hogere handelingssnelheid spelen."

Na rust maakten de Turken via Kenan Karaman zelfs een ogenschijnlijk zuivere goal, die geannuleerd werd vanwege een licht duwtje. "We kwamen ook een keer goed weg, dat klopt. Dat zijn details waardoor wedstrijden kunnen kantelen. Ik krijg vaak de vraag of er ruimte is voor verbetering. Ja, die ruimte is er. Op het allerhoogste niveau zal het beter moeten."

"We hebben zes punten, een superstart. Maar die zes punten hebben we ook al eerder gehad en toen is het niet gelukt", verwees Ten Hag naar de Champions League-campagne van twee seizoenen geleden.

Ajax begon in een groep met Chelsea, Valencia en Lille OSC ook met zes punten. Dat bleek niet genoeg om te overwinteren op het hoogste niveau.

"Bij de laatste wedstrijden heb ik niet heel veel hoeven noteren, maar vandaag wel", vervolgde Ten Hag. "Tegen Dortmund, de sterkste tegenstander in deze groep denk ik, zullen we een stapje erbij moeten zetten om een resultaat te halen. Maar ik denk dat het met deze ploeg mogelijk moet zijn om deze lijn door te trekken."

Berghuis voor mij 'man of the match'

Ten Hag koos opnieuw voor Steven Berghuis 'op tien', hoewel Davy Klaassen weer fit genoeg was om te starten. De van Feyenoord overgekomen Berghuis beschaamde dat vertrouwen niet.

"Voor mij was Berghuis de 'man of the match' met zijn goal en zijn assist", stelde Ten Hag gedecideerd. "En ook had hij nog een aantal goede creatieve acties. Uitstekend gedaan."

Berghuis groeit in rol als Ajax-speler: 'Afwachtende zat beetje in mijn systeem'

Twintig minuten voor tijd haalde Ten Hag Berghuis toch naar de kant, ten faveure van Klaassen. "Hij moet het wel blijven volhouden. Ik vond dat we de grip op het middenveld aan het verliezen waren en met Klaassen heb je iemand die daar in zijn kracht komt te spelen."

Lekker slapen

Het is een van de punten waarop Berghuis zich het meest heeft moeten verbeteren sinds zijn overgang van Feyenoord: zijn rol in de defensieve organisatie van Ajax. "Bij mij zat het afwachtende toch nog wel een beetje in het systeem", erkent Berghuis ruiterlijk. "Hier moet je meteen druk naar voren zetten, dat kostte wel wat tijd."

"Vanavond heb ik heel erg genoten", besloot Berghuis. "Dit is het podium waarop je wilt spelen. Voor een vol huis, dat is gewoon fantastisch. Ik ga lekker slapen vannacht."

De nummers een en twee naar de volgende ronde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl