Ronnie Brunswijk ANP

Afgelopen week is de rechtszaak van 'afstandsmoeder' Trudy Scheele-Gertsen tegen de Staat begonnen. Zij werd eind jaren 60 gedwongen om haar baby af te staan voor adoptie, omdat ze ongehuwd was. Psychiater en filosoof Alan Ralston was te gast bij Het Oog om over de theorie achter deze keuze te praten.

Deze week zou een 96-jarige vrouw in Duitsland terechtstaan omdat zij in 1943 werkte als secretaresse in het concentratiekamp Stutthof. Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van DuitslandWeb, vertelde over dit relatief onbekende concentratiekamp.

Gokverslaafde topsporters zijn extra gevoelig voor matchfixing. Bas Brons is behandelaar bij Solutions Verslavingszorg. Hij is gespecialiseerd in gokverslavingen en vertelde in de uitzending, naar aanleiding van de NOS-podcast Gefixt, dat hij meerdere sporters in zijn praktijk heeft.

Natuurkundige Martijn van Calmthout en NOS-weerman en polair meteoroloog Peter Kuipers Munneke schreven samen een boek over het ijs op de wereld. De titel is toepasselijk: Alles Smelt. Het gaat namelijk niet goed met de ijskappen, gletsjers en permafrost. Kuipers Munneke nam de luisteraar mee naar het moment dat hij op slag verliefd werd op de wereld van sneeuw en ijs.

De beelden gingen de hele wereld over: de 60-jarige vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk, tevens eigenaar van voetbalclub Inter Moengotapoe, had zichzelf laten opstellen bij een belangrijke wedstrijd in de Concacaf-competitie voor Noord-Amerikaanse landen. Op een video was te zien dat hij geld uitdeelde aan de spelers van beide clubs. Brunswijk is nu voor drie jaar geschorst. Desney Romeo is sportjournalist bij ABC Radio en TV in Suriname. Hij was niet verbaasd toen hij dit zag, vertelde hij in Het Oog.

Je kunt deze aflevering van Het Beste uit het Oog hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: Elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

STER reclame