Claudia de Breij en Amalia
NOS Nieuws

Claudia de Breij schrijft boek over Amalia vanwege 18e verjaardag

Ter gelegenheid van de 18e verjaardag van prinses Amalia heeft Claudia de Breij een boek geschreven over de prinses, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De schrijver, cabaretier en zangeres voerde afgelopen zomer enkele gesprekken met de kroonprinses. Het boek krijgt de titel Amalia.

De Breij schrijft op Instagram dat nu Amalia "in principe koningin kan worden", ze "middels een geschreven portret" aan Nederland kan worden voorgesteld. "De prinses heeft me meegenomen naar plekken die belangrijk voor haar zijn en we hebben samen veel gesprekken gevoerd - over alles dat ertoe doet."

De twee spraken met elkaar over de schooltijd van de prinses en haar liefde voor muziek, maar ook het koningschap en wat haar toekomstige rol voor haar betekent kwamen aan bod. Tijdens de gesprekken liet de prinses het Koninklijk Staldepartement aan De Breij zien, waar de twee over haar passie voor de paardensport spraken.

Het boek bevat naast de tekst van De Breij ook beeldmateriaal uit het privé-archief van de prinses.

Traditie

Over haar vader, koning Willem-Alexander, verscheen rond dezelfde leeftijd ook een boek. Journalist Renate Rubinstein sprak eind 1984 tien dagen lang met de kroonprins. Die gesprekken leidden in 1985 tot het portret Alexander.

In 1955 verscheen Portret van Prinses Beatrix door Hella Haasse toen de toekomstige koningin 18 werd.

Amalia op haar paard Mojito

Prinses Amalia wordt op 7 december 18 jaar. Vanaf dat moment kan ze zich incidenteel uitspreken, weliswaar onder ministeriële verantwoordelijkheid. Waarschijnlijk zal ze vanaf dat moment ook vaker te zien zijn.

Vanaf die leeftijd heeft de prinses ook wettelijk recht op een toelage. Dat is zo'n 1,6 miljoen euro per jaar. Eerder dit jaar meldde de prinses in een brief dat ze tot het einde van haar studie afziet van het inkomensdeel van haar uitkering. Dat is ongeveer 300.000 euro.

Het overige deel is bedoeld voor voor personele en materiële uitgaven. In de brief schreef ze ook dat ze "zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie als Prinses van Oranje" ook de onkostenvergoeding terugstort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl