AP
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving op Kreta: één dode, minimaal twintig gewonden

Op Kreta zijn bij een aardbeving volgens lokale autoriteiten één dode gevallen en minimaal twintig gewonden. Volgens de Griekse seismologische dienst had de aardbeving, op 25 kilometer ten zuidoosten van Heraklion, een kracht van 5,8.

Na de eerste schok omstreeks 09.15 uur lokale tijd volgden naschokken. De eerste beving had een diepte van 10 kilometer.

Een man overleed nadat een koepel van een kerk in de stad Arkalochori instortte tijdens renovatiewerkzaamheden, meldt Reuters.

De aardbeving heeft aanzienlijke schade veroorzaakt aan huizen, winkels, kerken en andere gebouwen. Kinderen zijn uit scholen geëvacueerd. In het getroffen gebied is de noodtoestand afgekondigd.

Lokale media op Kreta berichten over instortende muren van oude stenen gebouwen in dorpen nabij het epicentrum van de aardbeving op het oostelijke deel van het eiland:

Gebouwen op Kreta beschadigd door aardbeving

Scheuren in muren

Nederlander Martijn van Eijck (26) is op Kreta. Hij is op vakantie met zijn ouders en oom en tante in de plaats Malia, 34 kilometer ten oosten van Heraklion. "We zaten buiten koffie te drinken toen alles heftig begon te schudden. Toen zagen we mensen naar buiten lopen."

Van Eijck was in juli ook op Kreta, toen er lichtere beving plaatsvond. "In vergelijking met de beving van toen was deze echt een stuk heftiger. Mijn tante zag ook dat in de supermarkt alle producten uit de schappen waren gevallen. En lokale media zeggen dat er in de bergen hier in de buurt huizen ingestort zijn."

Het huis in het oude centrum van Malia is van de ouders van Martijn. Veel schade is er niet. "Er zitten wat scheuren in de muren, maar verder valt het mee, gelukkig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl