Waar nodig worden matrixborden vervangen Rijkswaterstaat

Vrachtwagenchauffeurs, forenzen en anderen die gebruikmaken van de A12 staat een moeilijke anderhalve week te wachten. Vanavond om 21.00 uur wordt de snelweg tussen knooppunt Oudenrijn bij Utrecht en Nieuwerbrug voor negen dagen afgesloten. De weg blijft tot 7 oktober 05.00 uur dicht. Tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk zijn ook werkzaamheden, maar op dat stuk blijven wel rijstroken open.

De druk bereden verkeersader gaat dicht vanwege groot onderhoud. Waar nodig komen nieuwe matrixborden en detectielussen, worden reparaties uitgevoerd aan viaducten en defecte verlichting en er wordt gemaaid. Tussen Woerden en Reeuwijk wordt het versleten asfalt vervangen door 'stil' zoab (zeer open asfaltbeton) en worden pechhavens, bermen en vangrails opgehoogd tot de hoogte van het nieuwe wegdek, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Verkeershinder

Rijkswaterstaat voorziet ernstige verkeershinder door de negendaagse afsluiting. Maar dit was toch de beste optie: "Met een complete afsluiting van meer dagen achter elkaar, kunnen we in verhouding meer werk verzetten en is de hinder voor de weggebruiker het kortst. Ook kunnen we de veiligheid voor de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen."

De dienst waarschuwt weggebruikers dat er veel omleidingen zijn, waardoor de extra reistijd tot een uur kan oplopen.

Voor het verkeer van Utrecht naar Den Haag komt een omleiding via de A2, A9 en A4. Verkeer richting Rotterdam kan rijden via de A2, A27 en A15.

Voor het vrachtverkeer zal dat weinig soelaas bieden, zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN), omdat de vrachtwagens veel extra kilometers moeten maken. Collega-transportclub evofenedex wijst ook op potentieel omzetverlies voor de betrokken wegvervoerders. Mogelijk kunnen zij daarvoor compensatie krijgen, maar die regeling is streng en ingewikkeld.

De transportorganisaties hebben nog geprobeerd of er rijstroken open konden blijven of dat het onderhoud zou kunnen worden verschoven naar volgende zomer, maar dat zou volgens Rijkswaterstaat alleen maar leiden tot een langere periode van overlast.

Overlast in dorp

In Hekendorp, een dorpje vlak naast de A12, kijken inwoners met angst naar wat ze te wachten staat. Men vreest extra sluipverkeer en vermoedt dat het moeilijker wordt om het dorp te verlaten. Ook de N288 die langs het dorp loopt, is namelijk afgesloten.

Hoewel verkeersregelaars automobilisten op de omleidingsroute moeten wijzen, komt er volgens Jacques van der Horst van Dorpsplatform Hekendorp toch veel sluipverkeer door het dorp. "Het is nu al een zooitje", zegt Van der Horst tegen RTV Utrecht. "En dan nu ook de A12 dicht... Dan voorzien wij nog meer overlast. Of nog erger."

Volgens Van der Horst leidden de smalle wegen in de omgeving van het dorp, waar soms maar één auto op past, tot file bij drukte. Mochten hulpdiensten moeten uitrukken, dan is het dorp volgens het dorpsplatform onbereikbaar.

STER reclame