1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Verstappen opgelucht: 'Had me eigenlijk al verzoend met zevende plek'

De Formule 1-race van zondag op het circuit van Sotsji was allerminst saai. Vooral voor Max Verstappen viel er genoeg te beleven. Hij stoomde van de laatste plaats op naar de tweede, al had hij daar wel een late regenbui voor nodig.

"Ik had me eigenlijk al verzoend met een zevende plek", aldus de Nederlander na afloop.

Reuters Connect
Max Verstappen na zijn tweede plek in Sotsji

Verstappen was totdat het een paar ronden voor tijd ging regenen in Sotsji bezig aan een sterke race. Hij was als laatste gestart, omdat hij dit weekend toe was aan een nieuwe motor en daar een gridstraf voor had gekregen. De Red Bull-coureur kende daarna naar eigen zeggen een moeizame race, waarbij hij mondjesmaat naar voren kroop.

"Belangrijk was uit de problemen blijven en veilig naar voren gaan", zei hij daarover. "Dat is aardig gelukt. Het was een moeilijke race. In verkeer slijten je banden enorm en dat kostte me halverwege de race veel tijd. Ik zat lang klem, maar een tweestopper was ook niet te doen, omdat je hier erg veel tijd verliest in de pitstraat."

Regen komt als geroepen

Uiteindelijk reed Verstappen rond de zevende plaats toen het ging regenen en de baan steeds natter werd. Veel coureurs kwamen naar binnen voor nieuwe banden, maar sommigen gokten erop dat de baan nog droog genoeg zou blijven. Verstappen kwam op het juiste moment binnen waar anderen juist te lang wachtten. Het leverde hem uiteindelijk de tweede plek op.

"Mijn banden waren aan het einde van de race dood, dus die regendruppels kwamen als geroepen. Als ik vooraan was gestart zou een tweede plek ook het hoogst haalbare zijn geweest, dus eigenlijk hebben we vandaag niks verloren."

Zijn teambaas Christian Horner was in zijn nopjes met de prestatie van de Nederlander. "Van 20 naar 2 voelt als een overwinning. Monza en Sotsji zijn echte Mercedes-circuits en de resultaten geven ons veel moed en energie met het oog op de resterende zeven races. Er is nu geen baan meer waar ze op papier echt de beste zijn."

Geweldig gevoel Hamilton

Verstappens concurrent Lewis Hamilton won de race en nam de leiding in de WK-stand weer van de Nederlander over. De zege betekende ook de honderdste in de rijke en indrukwekkende carrière van de Brit.

"Het heeft lang geduurd voordat ik mijn honderdste had", zei Hamilton, die sinds zijn winst op Silverstone in juli op 99 zeges stond. "Een geweldig gevoel en ik ben blij dat ik het geflikt heb."

Vooruitkijkend naar de resterende races van het seizoen denkt de Brit dat er flink wat vuurwerk te verwachten valt.

"Het is cruciaal dat we nog wat extra snelheid in de auto vinden, anders wordt het heel moeilijk. Red Bull is overal sterk en op veel plekken sneller dan wij. Ik denk dat er circuits komen die ons liggen, maar het is duidelijk dat Max en ik dicht bij elkaar zitten en dat zal zo blijven."

Norris in zak en as

Hoewel na de race de ogen gericht waren op de nummers een en twee van de race, gingen de gedachten ook veelal uit naar de nummer zeven van de race, Lando Norris. De jonge Brit, die zaterdag verraste door poleposition te pakken, reed lange tijd aan kop en leek zelfs de race te gaan winnen.

Tot het moment kwam dat de baan natter werd en Norris erop gokte dat zijn banden het zouden houden. Uiteindelijk bleek dat een verkeerde keuze en glibberde hij richting de pitstraat om alsnog nieuwe banden te halen. Op dat moment was het kwaad echter al geschied en was Hamilton hem voorbij geschoten.

"Ik ben er kapot van", reageerde een zeer teleurgestelde Norris. "Ik bleef buiten en daar sta ik nog steeds achter, ook al was het achteraf gezien geen goede keuze. Ik dacht dat ik er goed aan deed."

"Ik heb er alles aan gedaan. Zelfs toen het wat lastiger werd op het einde hield ik Hamilton achter mij en liep ik zelfs wat uit. Mij werd verteld dat de regen hetzelfde zou blijven. Dan was buiten blijven het beste. Maar het werd uiteindelijk veel meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl