Met fouten strooiend Heerenveen komt te laat op gang tegen gretig Twente

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Twente

FC Twente liet in het Abe Lenstra Stadion bijna een 3-0 voorsprong uit de handen glippen, maar heeft uiteindelijk een verdiende 3-2 overwinning geboekt bij het met fouten strooiende sc Heerenveen.

Beide ploegen stonden bij de aftrap op de posities zeven en acht van de ranglijst met tien punten dankzij drie overwinningen en één remise.

Geklungel

De gasten uit Enschede kregen al snel een duwtje in de rug dankzij Heerenveen-speler Ibrahim Dresevic die met zijn zwaaiende arm het gezicht van Ricky van Wolfswinkel trof. Op advies van de VAR wees arbiter Jeroen Manschot naar de stip, waarna het slachtoffer in de tiende minuut zelf het vonnis velde.

Twee minuten later mocht na geklungel in de Friese defensie ook Daan Rots vanaf zo'n elf meter uithalen. Dit keer kreeg Erwin Mulder wel een hand tegen de bal.

Heerenveen-doelman Erwin Mulder heeft last van zijn hand na een redding

Dat lukte de doelman niet bij het wonderschone afstandsschot van Ramiz Zerrouki na een halfuur. Het feest ging echter niet door voor de Algerijnse schutter omdat even daarvoor ploeggenoot Dimitrios Limnios buitenspel had gestaan.

Kort daarop verscheen Heerenveen voor het eerst dreigend voor Lars Unnerstall, maar de sluitpost stond paraat bij de schuiver van Tibor Halilovic en zag een vrije trap van paradepaardje Joey Veerman net naast gaan.

De opleving van de thuisploeg bleek van korte duur te zijn en door een flater van Milan van Ewijk kreeg het zelfs een tweede treffer te incasseren. De onzuivere terugspeelbal van de rechtsback werd onderschept door Rots, die Mulder te snel af was en de 0-2 in het lege doel schoof.

Achtste eigen doelpunt

Ook na rust was het gretige FC Twente lang de bovenliggende, zij het dat kansen uitbleven. Heerenveen-verdediger Sven van Beek had wellicht het duel kunnen helpen kantelen, ware het niet dat hij bij een corner de bal slechts schampte met het voorhoofd.

Toch zou de oud-Feyenoorder nog een keer doel treffen, zij het in het verkeerde: doelman Xavier Mous, in de ploeg gekomen voor de aan de hand geblesseerd geraakte Mulder, had niet gerekend op de terugspeelbal van Van Beek en reageerde te laat om onheil te voorkomen.

Het was voor de 27-jarige Gouwenaar al het achtste eigen doelpunt dat hij in de eredivisie op zijn naam kreeg, een record dat hij al stevig in handen had.

Van Wolfswinkel claimt doelpunt en Heerenveen baalt van fouten

De wedstrijd leek daarmee gespeeld, maar een toevalstreffer van Halilovic - zijn schot verdween via een been van Robin Pröpper achter Unnerstall - verschafte de thuisploeg plots inspiratie. Twente moest zich zelfs serieus zorgen gaan maken toen Henk Veerman een voorzet van Halilovic met een volley tot doelpunt promoveerde.

Het stormloopje dat de Friezen er nog uit wisten te perzen, bracht de gasten niet meer in grote problemen.