Adola en Gebreslase winnen marathon Berlijn, waar duizenden atleten startten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De marathon van Berlijn, de eerste van een hele serie prestigieuze stadsmarathons die dit najaar op het programma staat, is gewonnen door Guye Adola. De 28-jarige Ethiopiër, die in zijn vierde wedstrijd over 42.195 meter voor het eerst zegevierde, noteerde een tijd van 2.05.44 en bleef daarmee ruim twee minuten boven zijn persoonlijk record.

De Keniaan Bethwel Yegon verraste met een tweede plaats (2.06.12), nog voor de grote favoriet Kenenisa Bekele, die na 2.06.46 over de streep kwam.

Bekele had een aanval in gedachten op het wereldrecord dat Eliud Kipchoge op hetzelfde parcours in 2018 op 2.01.39 had gebracht. Bij zijn poging in 2019 kwam Bekele slechts twee seconden tekort. Nu bleef de tweevoudig winnaar van de Berlijnse marathon onder te warme omstandigheden ver verwijderd van die indrukwekkende mijlpaal.

Veelbelovend

Het zag er aanvankelijk nog veelbelovend uit. De door hazen aangevoerde kopgroep met favorieten nam een flinke voorsprong op het schema van Kipchoge, maar die liep in zijn race een aanmerkelijk snellere tweede helft.

De kopgroep bij de mannen in de marathon van Berlijn Pro Shots

Halverwege waren Adola en consorten nog sneller geweest dan de wereldrecordhouder, op het 25-kilometerpunt kwamen ze door met een achterstand van zeventien seconden. Dat verschil liep vervolgens alleen nog maar op.

Bekele had na 18 kilometer moeten lossen bij de voorsten, maar sloot rond de 30 kilometer toch weer aan bij Adola en Philemon Kacheran. Vijf kilometer later, nadat hij net een drinkfles had aangenomen, verloor Bekele opnieuw terrein.

Yegon verrast

Kort daarop werd de 39-jarige Ethiopiër plots gepasseerd door de Keniaan Bethrel Yegon, die tot dan nog niet in het stuk was voorgekomen maar een imposante inhaalrace vanuit het achterveld had gemaakt.

Bethwel Yegon en Guye Adola AFP

Yegon, die na 15 kilometer op bijna 3 minuten van de kopgroep liep, slaagde er zelfs in tot bij Adola te komen, maar had in de slotfase geen antwoord op een versnelling van de 28-jarige Ethiopiër.

Debutante wint

Bij de vrouwen ging Gotytom Gebreslase bij haar marathondebuut direct met de overwinning aan de haal. Met 2.20.09 was de 26-jarige Ethiopische 1.14 sneller dan haar landgenote en favoriete Hiwot Gebrekidan.

STER reclame