Max Verstappen en Valtteri Bottas ANP

Valtteri Bottas moet vanmiddag in de Grand Prix van Sotsji starten vanaf P17. De Finse coureur van Mercedes kwalificeerde zich gisteren als 7de, maar een motorwissel zorgt ervoor dat hij terugvalt naar de 16de plaats.

Mercedes heeft geen enkele aanwijzing dat er iets aan de hand was met de motor van Bottas, laat verslaggever Louis Dekker weten. Het team communiceert via social media dat het een strategische actie is om de auto voor de vijfde keer van een nieuwe krachtbron te voorzien.

Dekker denkt er het zijne van: "Hiermee kan je zeggen dat je de rest van het seizoen goed zit, maar dat zaten ze eigenlijk al. Een andere strategische reden kan zijn dat het te maken heeft met de concurrentie. Hij gaat van 7 naar 16, wetende dat Max Verstappen op 20 staat", legt hij uit.

"Dat gaat dus om het teambelang. Er is natuurlijk ook een strijd gaande tussen Mercedes en Red Bull Racing. Mercedes heeft op deze manier Lewis Hamilton voor Sergio Pérez en Bottas voor Verstappen. Mercedes offert Bottas op om Verstappen te dwarsbomen in Rusland."

Dekker gaat verder: "En dan is er nog een detail. Bottas stond dus op de 7de plek en Pérez op de 9de. Dat is allebei op de 'schone' kant van de baan. Hamilton start op 4 en Verstappen op 20, dat is allebei slechter, omdat op die kant nooit gereden wordt. Je zult ook zien dat iedereen die op 'even getallen' start moeizaam van z'n plek komt. Wat heeft Mercedes nu voor elkaar? Doordat Bottas naar 16 gaat, gaat Pérez van 9 naar 8. En onderschat dat niet. Dat betekent dat Pérez een moeilijkere start gaat krijgen."

Verstappen moet achteraan starten vanwege een motorwissel. Hij had al drie gridstraffen na de race van Monza en daarom besloot hij de motorwissel bij de Grand Prix van Rusland door te voeren. "Met deze motor zijn we veilig voor de rest van het seizoen", zei de Nederlander.

STER reclame