Op het Megalandterrein In Landgraaf wordt gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie van de Koerden in het Midden-Oosten. Volgens de gemeente Landgraaf doen er ongeveer 10.000 demonstranten mee.

De organisatie is in handen van Demned, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan. De demonstratie verving het jaarlijkse Internationale Koerdische Cultuurfestival. Dat festival kon vanwege de coronamaatregelen niet op tijd worden georganiseerd, daarom besloot de organisatie er een demonstratie van te maken. Volgens persbureau ANP regelt de organisatie zelf de controle op de QR-code voor mensen die het terrein op willen.

De demonstratie op het Pinkpopterrein duurt van 12.00 uur tot 18.00 uur. Volgens ANP komen er zo'n honderd bussen met Koerden uit onder meer Nederland, België en Duitsland.

Volgens de organisatie hangt er een goede sfeer:

Duizenden Koerden vragen in Landgraaf aandacht voor situatie in Midden-Oosten

"Wij als Koerden in Europa willen een stem zijn voor vrijheid en vrede", zei medeorganisator Semse Heval voorafgaand aan het evenement tegen de regionale omroep L1. "Wij willen graag dat iedereen opkomt voor de mensenrechten in het Midden-Oosten en we willen dat iedereen opkomt voor de vrijheid van de Koerdische volksleider Abdullah Öcalan, die al meer dan twintig jaar in Turkije in gevangenschap zit", aldus Heval.

'Gezellige demonstratie'

De organisatie wil mensen tot elkaar laten komen met de demonstratie. Er zijn volgens een woordvoerder van Demned daarom niet alleen Koerden aanwezig, maar ook Turken, Iraniërs en Europeanen. Er spreken leiders van politieke partijen uit onder meer Afrika en Turkije. Zij vertellen volgens Demned hoe zij tegen de situatie aankijken, dragen oplossingen aan en geven adviezen. De organisatie wil dat de politiek druk uitoefent op landen waar Koerden worden onderdrukt.

De organisatie zegt dat het een gezellige demonstratie met een goede sfeer is. Ook de gemeente Landgraaf laat weten dat de demonstratie rustig verloopt. Demned hoopt dat er volgend jaar niet meer gedemonstreerd hoeft te worden, maar dat de Koerden weer samen kunnen komen op het Internationale Koerdische Cultuurfestival. "Dat is groter en gezelliger."

Het festival wordt ieder jaar in een ander land georganiseerd. In 1994 was dat voor het laatst in Landgraaf.

STER reclame