De Amerikaanse golfers in actie tijdens de Ryder Cup Pro Shots

Het golfteam van de Verenigde Staten heeft de eerste dag van de Ryder Cup gedomineerd. De Amerikanen namen op golfbaan Whistling Straits in het Amerikaanse Kohler met overtuigend spel een voorsprong van 6-2 in de tweejaarlijkse strijd met de beste golfers van Europa.

Europa won in 2018 in Parijs de laatste editie van de prestigieuze cup. Vorig jaar ging de continentale strijd niet door vanwege de coronapandemie. Europa won overigens vier van de laatste vijf edities. De VS is echter koploper met 26 zeges in totaal. Europa wist 14 keer te winnen. In 1969 en 1989 werd het een tie.

VS sterk

Het team van captain Steve Stricker nam in de eerste vier partijen foursomes (waarbij twee spelers om en om met dezelfde bal spelen) al met 3-1 de leiding, mede dankzij sterke zeges van de koppels Dustin Johnson/Collin Morikawa en Xander Schauffele/Patrick Cantlay.

Het enige Europese punt kwam op naam van het Spaanse duo Jon Rahm/Sergio Garcia. Voor Garcia, bezig aan zijn tiende deelname, was het zijn 23ste zege in de Ryder Cup.

In de tweede sessie van vier partijen, afgewerkt in het format fourballs (beide spelers van een team spelen hun eigen bal), werd het opnieuw 3-1 voor Amerika. De koppels Harris English/Tony Finau en Johnson/Schauffele brachten met overwinningen een vol punt binnen.

Europa vergaarde met twee gelijke spelen twee halve puntjes.

STER reclame