NOS NieuwsAangepast

'Amerikaanse huizenkoper Blackstone gebruikt fiscale truc in Nederland'

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone, dat honderden woningen in Nederlandse steden bezit, betaalt door een fiscale truc geen vennootschapsbelasting in Nederland, schrijft de Volkskrant. De belastingdienst zou daardoor miljoenen mislopen en het bedrijf kan zo meer betalen voor Nederlandse woningen dan concurrenten.

Het bedrijf bezit 1700 woningen, voornamelijk in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Volgens de krant had Blackstone eind vorig jaar voor ongeveer 793 miljoen euro aan woningen op de jaarrekening staan. De winst zou via een complexe constructie verdwijnen naar de Kaaimaneilanden en Jersey, waardoor de vastgoedonderneming in Nederland op papier verlies lijdt.

'Belastingdienst: geen commentaar'

Volgens de Volkskrant is het de vraag of de constructie met de Belastingdienst is afgestemd. Een woordvoerder zegt dat de Belastingdienst geen commentaar geeft op individuele casussen.

Er is al jaren gedoe over multinationals die allerlei constructies gebruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. Bedrijven gebruikten vaak ook Nederlandse wetgeving om dit te doen, zoals Google en Starbucks.

Maatregelen

Na veel kritiek, ook van de EU, neemt de overheid maatregelen om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor belastingontwijkers. Het demissionaire kabinet zei in 2018 voor 22 miljard aan geldstromen aan te pakken waarover belasting werd ontweken. Maar de invoering van al die maatregelen is een lang proces, de laatste maatregelen zullen pas in 2024 ingaan.

Ook zijn landen afspraken aan het maken over een wereldwijde minimale winstbelasting, zodat bedrijven niet meer kunnen 'shoppen' naar landen met de laagste winstbelasting. Bedrijven moeten dan minstens 15 procent van hun winst aan belasting betalen. Het grootste deel van de landen wereldwijd steunt dat plan, dat in 2023 ingevoerd moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl