NOS Nieuws

Nepthuiswerkers maken klikhit van Nieuw-Zeelandse raadsvergadering

Het YouTube-kanaal van de gemeenteraad van het Nieuw-Zeelandse Waipa is geen kijkcijferkanon te noemen: een uitleg over bouwvergunningen werd 576 keer afgespeeld, een update over het plaatselijke zwembad haalde 935. Maar de raadsvergadering van 21 april vorig jaar steekt daar met bijna 300.000 kijkers ver bovenuit. Allemaal dankzij nepthuiswerkers.

"We voelen ons beroemd", reageert de raad verbijsterd via een persbericht. "We hebben besloten de meme maar te omarmen."

Uit de reacties onder de video blijkt waarom internetters de bijeenkomst zo interessant vinden: het mozaïekbeeld van de Zoomvergadering wordt gebruikt om te doen alsof de gebruiker aan het werk is. "Het klinkt alsof ik in een vergadering zit zodat mijn gezinsleden me niet storen als ik thuiswerk", biecht een van hen op.

"Aangezet op werk zodat ik druk lijk", geeft een ander toe. "Ik wilde een vervelend persoon ontwijken en het is helemaal gelukt."

"Mijn ouders denken dat ik studeer", bekent een derde. Nog een andere kijker zegt dat de video 's ochtends 1 uur en 43 minuten extra slaap oplevert. "Ik heb hem al zes keer gebruikt, het voelt alsof ik bij de groep hoor." Een gebruiker raadt aan een serieus gezicht te trekken bij het kijken, "dat helpt".

Overigens waarschuwen de bedriegers ook dat de list niet waterdicht is. Zo wordt er wel eens gevraagd waarom collega's allemaal een Nieuw-Zeelands accent hebben. Een man werd zelfs betrapt: "Ik gebruikte het om onder klusjes in huis uit te komen, maar nu moet ik zelfs als ik een echte vergadering heb nog klusjes doen."

De gemeenteraad van Waipa kan lachen om de onverwachte bekendheid en noemt het mooi dat transparantie in lokaal bestuur zo meer aandacht krijgt. "Dit is echt het hoogtepunt van ons YouTube-kanaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl