ANP
NOS Sport

Wouda doet na jaren stap terug, Faber nieuwe bondscoach zwemploeg

Mark Faber is aangesteld als nieuwe bondscoach van de Nederlandse zwemploeg. De 48-jarige Faber is al jaren hoofdcoach bij het topsportcentrum in Amsterdam en krijgt tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs de verantwoordelijkheid over de gehele nationale selectie.

"Met Mark heeft de KNZB een ervaren en bewezen succesvolle coach op deze belangrijke positie", aldus André Cats, technisch directeur van de zwembond. "Hij heeft aangetoond een zwemteam te kunnen begeleiden richting aansprekende mondiale resultaten."

Wouda wordt projectcoach

Op het andere Nederlandse topsportcentrum voor zwemmen, in Eindhoven, doet Marcel Wouda, die vanaf 2016 ook bondscoach was en in die rol succesvol was met onder meer twee olympische titels in het openwaterzwemmen vijf jaar geleden, een stap terug. Wouda wordt projectcoach in plaats van hoofdcoach.

Een van die projecten is het scouten, opleiden en trainen van wisselslagtalenten, met als doel om op dat onderdeel een medaille te pakken op de Olympische Spelen van 2032.

ANP
Zwemtrainers Marcel Wouda (l) en Mark Faber tijdens wedstrijden in Rotterdam

Technisch directeur Cats gaat zelf leiding geven aan het topsportcentrum in Eindhoven waar Patrick Pearson (korte afstanden) en Thijs Hagelstein (lange afstanden) de trainers zijn. "Als bondscoach is Mark verantwoordelijk voor alle senioren nationale selecties en teams die deelnemen in het zwembad en open water."

In Amsterdam heeft Faber onder anderen Kira Toussaint en Arno Kamminga onder zijn hoede. Kamminga pakte op de Spelen in Tokio twee zilveren medailles, op de 100 en 200 meter schoolslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl