Tekst die slachtoffers van andere ransomware op hun scherm kregen
NOS Nieuws

RTL betaalde losgeld aan cybercriminelen

RTL Nederland heeft deze maand 8500 euro in bitcoin betaald om weer toegang te krijgen tot computers, servers en systemen die door cybercriminelen met ransomware waren besmet.

De criminelen kwamen binnen met gestolen inloggegevens van een medewerker van de externe netwerkbeheerder, schrijft RTL Nieuws. Er was geen dubbele beveiliging zoals tweestapsverificatie, waardoor de aanvallers direct toegang tot het netwerk kregen.

Redactiesysteem plat

Medewerkers ontdekten op 9 september dat ze niet meer bij bestanden konden. Op sommige computers verscheen een tekst met het verzoek om losgeld te betalen.

Ook het redactiesysteem van RTL Nieuws was onbruikbaar. RTL Nieuws heeft bijna een week zonder redactiesysteem uitzendingen gemaakt.

Back-ups

RTL heeft direct aangifte gedaan. De afgelopen weken zijn de criminelen met hulp van beveiligingsbedrijven uit het netwerk geweerd. De geïnfecteerde systemen konden dankzij de aanwezigheid van back-ups worden hersteld.

RTL zegt dat het losgeld betaalde om opsporing mogelijk te maken. De politie raadt het betalen van losgeld af, omdat dit criminelen zou stimuleren om zich bezig te houden met ransomware.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl