NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil hogere zorgsalarissen betalen met hogere zorgpremie

Het demissionaire kabinet trekt structureel 675 miljoen euro uit om de salarissen in de zorg te verhogen. Middeninkomens in de zorg gaan er daardoor 1,5 procent op vooruit. Om dat te bekostigen moet de zorgpremie die alle Nederlanders betalen wel 13 euro per jaar omhoog, schrijft demissionair minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Hogere zorgsalarissen zijn een wens van de Tweede Kamer. Die nam vorige week een motie aan van SP en ChristenUnie. Eerdere oproepen vanuit de Kamer om de zorgsalarissen te verhogen werden niet gehonoreerd door het kabinet.

SP en ChristenUnie wilden dat de loonsverhoging betaald zou worden uit een verhoging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven. Maar volgens het kabinet past dat niet in het systeem van financiering in de zorg. Die schrijft voor dat zorguitgaven die vallen onder de zorgverzekeringswet worden betaald uit de zorgpremies. Om dat te veranderen zou de wet moeten worden gewijzigd.

Niet de afspraak

In de Tweede Kamer leidde dat al meteen tot onvrede. Tijdens de Algemene Beschouwingen reageerde GroenLinks-leider Jesse Klaver boos op de premieverhoging. "Dat was niet de afspraak", zei hij. Volgens Klaver kunnen de hogere salarissen wel degelijk betaald worden uit een hogere vennootschapsbelasting.

"Het kabinet kiest voor de grote multinationals en niet voor de burgers", stelde PvdA-leider Liliane Ploumen. Volgens haar voert het kabinet de motie van de Kamer op deze manier niet uit.

Bekijk hier de discussie over de financiering:

Kamer en kabinet botsen over dekking zorgsalarissen

Volgens Lilian Marijnissen van de SP bewijst dit maar weer dat de VVD van Rutte niet aan de winstbelasting voor bedrijven wil komen. "Over heilige huisjes gesproken." Ze riep het "nota bene demissionaire kabinet" op om de motie alsnog uit te voeren.

De zorgsalarissen worden voor ongeveer 40 procent betaald via de Zorgverzekeringswet. Voor de overige 60 procent wil het kabinet nog kijken naar de financiering, maar ook daar wil Rutte niet op voorhand toezeggen dat hij daarvoor de belasting voor bedrijven wil verhogen. Hij wil het in samenhang met de andere wensen van de Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen bekijken.

Piepelen

Maar volgens Klaver heeft de Kamer er al in samenhang naar gekeken en besloten dat het betaald moet worden uit een verhoging van de vennootschapsbelasting. "Dit kan en mag de Kamer niet accepteren", zei hij.

"We laten ons piepelen", vond PVV-leider Geert Wilders. Hij wilde direct een motie van afkeuring of wantrouwen indienen, maar kreeg daar geen steun voor van een meerderheid. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, een van de partijen die de motie voor de hogere salarissen indiende, vond het goed dat het kabinet nog naar de dekking van de motie wil kijken.

Niet enthousiast

Vakbonden reageren terughoudend op het extra geld voor de zorg. FNV noemt de 675 miljoen "een goede eerste stap voor een inhaalslag in de zorgsalarissen". Vakbond Nu'91 voor zorgprofessionals spreekt van een "bescheiden begin" en is "blij maar ook sceptisch".

Het enthousiasme is niet groot omdat de maatregel volgens de bonden nauwelijks voldoende is om de koopkracht op peil te houden. Alleen al daarvoor is 1,5 miljard euro nodig, heeft FNV berekend. Nu'91 stelt dat de salarissen in de zorg zeker 9 procent achterlopen bij andere sectoren. Daarom is 1,5 procent loonsverhoging, het effect van de 675 miljoen extra, bij lange na niet genoeg.

Om ook wat aan de werkdruk te doen, is nog veel meer geld nodig, menen de bonden. Om die eis kracht bij te zetten, zijn er voor dinsdag weer acties aangekondigd in de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl