Gemeenteraad Nijmegen wil dat asfaltcentrale die 'vuile lucht' uitstoot vertrekt
Een omstreden asfaltcentrale in Nijmegen moet weg, als het aan de gemeenteraad ligt. Een meerderheid stelt dat als er een juridische basis voor is, de fabriek zo snel mogelijk moet sluiten. Die juridische basis is er nu nog niet.
Bewoners klagen al decennia over stank, afkomstig van asfaltcentrale APN. Vorige maand bleek bij een onaangekondigde controle dat de asfaltcentrale veel meer gevaarlijke stoffen uitstootte dan mag.
Het bedrijf zei eerder dat de Omgevingsdienst, de instantie die de controle namens de gemeente uitvoert, op de verkeerde manier heeft gemeten. APN zei ook te beschikken over de juiste (milieu)vergunningen.
'Gevaarlijk voor gezondheid'
De bewoners, maar ook een meerderheid in de raad is er nog altijd van overtuigd dat de stoffen die de fabriek uitstoot, gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De uitstoot van de fabriek slaat ze op de keel en longen. Veel omwonenden vrezen zelfs een verband met kankergevallen in de directe omgeving van de asfaltproducent.
Honderden inwoners van het westen van Nijmegen hebben gisteravond kaarsjes voor de deur van de fabriek gelegd. Voor de hekken van APN riepen ze: "Wij worden doodziek van die vieze stinkfabriek".
Het zal naar verwachting nog wel even duren voor de fabriek ook echt weg kan zijn, als het al gebeurt. Er zijn vooralsnog geen juridische middelen om sluiting af te dwingen, schrijft Omroep Gelderland. Daarom moet landelijke wetgeving veranderen, vinden de Nijmeegse politici.
Dit bedrijf is al jaren bezig mensen in Nijmegen-West gewoon te vergassen met hun vuile lucht.
"Dit bedrijf deugt niet", zegt fractievoorzitter Hans van Hooft van de SP. "Dit bedrijf is al jaren bezig mensen in Nijmegen-West gewoon te vergassen met hun vuile lucht. En nu moeten wij constateren dat we niet eens juridische middelen hebben om ze aan te pakken."
De gemeenteraad wil nu onder meer dat er permanent gemeten gaat worden. Daarnaast moeten alle mogelijke juridische middelen die er wél zijn uit de kast worden getrokken - om uiteindelijk over te kunnen gaan tot sluiting van de fabriek, als die zich blijvend niet aan de regels houdt. APN moet ook opdraaien voor de kosten van de metingen.
Buurtbewoners reageren voorzichtig positief. "Ik vind gewoon dat die tent moet sluiten. Het gaat nog heel lang duren. Veel langer dan dat wij zouden willen. Maar ik denk wel dat vanavond de eerste stappen zijn gezet naar het einde van APN", zegt Roel van Tiel van Vereniging Dorpsbelang Hees.
Aanpassing productieproces APN
Een woordvoerder van APN laat weten dat er aanpassingen in het productieproces zijn aangekondigd. Het bedrijf hoopt dat de maatregel een positief effect heeft op de uitstoot. "We begrijpen de zorgen van de gemeenteraad en de omwonenden."
Deze week wordt getest wat het effect is van die aanpassingen.
Ook gaat het bedrijf meer metingen uitvoeren. Daarnaast wordt gekeken naar het eventueel gebruik van secundair asfalt, oftewel het hergebruiken van asfalt. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met de gemeente.