Zilver voor Nederlandse ploeg op gemengde ploegentijdrit, goud naar Duitsland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is de Nederlandse ploeg niet gelukt om de wereldtitel te prolongeren op de gemengde ploegentijdrit bij de WK wielrennen in België.

Het Nederlandse zestal moest in de race tegen de klok van 44,5 kilometer ondanks een sterke inhaalrace van Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus genoegen nemen met het zilver.

Afscheid Martin

De afzwaaiende Tony Martin snelde in zijn laatste wedstrijd met Duitsland naar de wereldtitel, voor Nederland: op de streep in Brugge kwam Oranje 12,79 seconden tekort voor het goud. Het brons ging naar Italië.

Titelverdediger Nederland ging in Knokke-Heist als laatste van start met de goed op elkaar ingespeelde Jos van Emden, Koen Bouwman en Bauke Mollema. De drie Nederlandse mannen konden echter niet mee in het geweld van vooral Italië en Duitsland.

Oranje gaf 42 seconden toe op de Italianen en bijna 23 seconden op de Duitsers. Ook de Deense, Belgische en Britse mannen waren wat sneller.

Italianen vliegen erin

De Italianen grepen eerder deze maand de Europese titel en gingen als favoriet van start, met kersvers wereldkampioen Filippo Ganna als de grote motor van de ploeg. Ganna, Edoardo Affini en Matteo Sobrero zetten dan ook veruit de snelste tijd (24.18) neer in de vlakke rit van 22,5 kilometer naar Brugge.

Bekijk hieronder de reacties van de Nederlandse wielrenners, bondscoaches Loes Gunnewijk en Koos Moerenhout en de afzwaaiende Tony Martin.

Bouwman moest zijn landgenoten in de slotfase laten gaan. Van Emden en Mollema gaven het stokje over aan de sterke Nederlandse vrouwenploeg met kersvers wereldkampioene tijdrijden Van Dijk, Van Vleuten (derde in de tijdrit) en Markus (negende in de tijdrit).

Hun missie: meer dan 42 seconden goedmaken op de Italiaanse vrouwen Elisa Longo Borghini, Marta Cavalli en Elena Cecchini en bijna 23 seconden sneller rijden dan het sterke Duitse trio Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger.

Dat eerste lukte: de Italiaanse vrouwen gaven te veel toe, waardoor zij de wereldtitel uit hun hoofd konden zetten.

10 seconden

Maar de Duitse vrouwen wisten de door Martin, Nikias Arndt en Max Walscheid opgebouwde voorsprong wel met succes te verdedigen. Van Dijk, Van Vleuten en Markus pakten wel 10 seconden terug, maar dat was niet genoeg voor titelprolongatie.

Viervoudig wereldkampioen tijdrijden Martin sluit zijn loopbaan daardoor af met een nieuwe regenboogtrui, die hij niet meer in wedstrijdverband zal dragen.

NOS

Het was pas de tweede keer dat de gemengde ploegentijdrit op het programma stond bij de WK wielrennen. In 2019 was het eerste goud voor Nederland. Van Dijk en Van Vleuten waren er toen niet bij; Lucinda Brand en Amy Pieters reden destijds samen met Markus, Bouwman, Van Emden en Mollema.

In 2020 werd het onderdeel op het WK geschrapt vanwege de coronapandemie.

Eerder deze maand moest de Nederlandse ploeg bij de EK genoegen nemen met het brons, achter Italië en Duitsland. Amy Pieters, Floortje Mackaij en Demi Vollering vormden toen de vrouwenploeg.

Uitslag WK gemengde ploegentijdrit

STER reclame