Van Gaal op het veld als hoofdtrainer Telstar: 'Begrijp je wat ik bedoel?' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bondscoach Louis van Gaal werkt met het Nederlands elftal toe naar de volgende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (8 oktober), maar deze week richt hij zijn blik ook even op de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie.

Een flinke omschakeling, zo constateerde hij: "De kwaliteit van de spelersgroep is hier veel minder."

Eenmalig hoofdtrainer

Van Gaal stond vandaag op het veld bij Telstar voor een training in aanloop naar de wedstrijd tegen koploper Jong AZ, waarbij hij vrijdag als hoofdtrainer op de bank zit.

Trainer Andries Jonker, met wie Van Gaal samenwerkte bij Barcelona en Bayern München, doet voor de gelegenheid een stapje terug.

Louis van Gaal bij Telstar ANP

De bondscoach werd, voordat hij aan zijn klus bij Oranje begon, al gestrikt door Telstar in het kader van een loterij voor de club én de stichting Spieren voor Spieren, waar Van Gaal en zijn vrouw ambassadeur van zijn.

Van elke kaart die er voor het duel in de Keuken Kampioen Divisie verkocht wordt, gaat een deel naar het goede doel. De winnaar van de loterij zal vrijdag plaatsnemen op de bank als assistent van Van Gaal.

Na de training gaf Van Gaal ook een persconferentie voor de massaal uitgerukte sportmedia. Bekijk hieronder een fragment.

Van Gaal traint Telstar, maar bepaalt niet opstelling: 'Moet je aan Andries vragen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik heb wel een leuke ochtend gehad, maar wel heel druk. Ik dacht, ik schreeuw even 'koop deze loten en dan kun je de wedstrijd verkloten'. Dat doe je dan. Maar ja, dan word je bondscoach en dan krijgt het veel meer aandacht", aldus Van Gaal.

Toch wilde de bondscoach de afspraak, die uiteindelijk via zijn vrouw Truus gemaakt werd, graag nakomen. "Ik heb het gedaan omdat het goede doel wordt ondersteund en omdat Telstar mijn oude ploeg is. En Pieter de Waard (directeur van Telstar) kan het heel goed in de markt zetten."

Van Gaal speelde in 1977/1978 voor Telstar. De bondscoach behaalde echter weinig successen bij de club. Telstar eindigde namelijk als achttiende en degradeerde uit de eredivisie.

'Veel ging er niet goed'

De ervaren coach verwacht in zijn korte periode bij de ploeg niet dat hij zijn stempel zal drukken zoals bij het Nederlands elftal. De opstelling wordt bepaald door Jonker, maar uiteraard heeft hij wel een mening over het niveau van de Noord-Hollandse ploeg.

"Telstar heeft de laagste begroting van het betaald voetbal. Die hebben niet de kwaliteit die het Nederlands elftal heeft."

Andries Jonker en Van Gaal ANP

Over het niveau had Van Gaal dan ook "wel wat op- en aanmerkingen". "Dat heb ik vanmorgen tegen de spelers al gezegd. Veel ging er niet goed. Dat komt altijd een beetje hard over..."

'Even aandacht alsjeblieft'

Een dag na de klinkende 6-1 zege tegen Turkije stond Van Gaal ook al op het trainingsveld. Bij zijn oude amateurclub De Meer in de Watergraafsmeer gaf hij jeugdspelers geheel op eigen wijze een training.

"Even aandacht alsjeblieft. Ik wil dat je me aankijkt als ik tegen je praat", kreeg een niet oplettende jeugdvoetballer te horen.

Dag na Oranje-succes traint Van Gaal jeugd: 'Waarom kijk jij mij niet aan?!'

STER reclame