Jackie Groenen Pro Shots

Ze scoorde prachtig, gaf de assist bij de openingstreffer én stapte met de Oranjevrouwen als winnaar van het veld. De haar kenmerkende lach was dan ook veelvuldig te zien bij Jackie Groenen, kort na de 2-0 zege op IJsland in de WK-kwalificatiereeks.

"Dit is een best wel prettig gevoel", aldus Groenen. "Ze hadden een gevaarlijke rechtsbuiten die er best wel vaak doorheen kwam, maar ik vond dat ze dat achterin goed opvingen. Ik denk dat we het best goed gedaan hebben, vandaag."

Prachtgoal

Best goed, inderdaad. De zege was verdiend en leverde drie "echt heel belangrijke" punten op. En dan was daar nog dat moment twintig minuten na rust, toen Groenen bijzonder fraai raak knalde van een meter of 25.

"Het is echt toevallig, want in de rust zei Daniëlle (van de Donk) tegen mij: als je rond de zestien komt, schiet nou gewoon eens. En toen deed ik het en ging hij er goed in."

Groenen poeiert Nederland op 2-0 tegen IJsland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Groenen maakte vaker mooie goals in het shirt van Oranje. Tijdens de halve finale van het WK van 2019, bijvoorbeeld, in de verlenging tegen Zweden. Lachend: "Ik bewaar ze meestal een beetje, ja..."

"Ja, het kan vaker", aldus Groenen over haar zeldzame doelpogingen. "Ik moet daar iets meer oog voor hebben, denk ik. Ik zoek altijd de passjes. Maar goed, in de eerste helft werkte dat ook goed."

Assist bij 1-0

Wat heet, het passje op Van de Donk werd door de middenvelder van Lyon op waarde geschat en tot doelpunt gepromoveerd. Een goal én een assist dus voor Groenen, die de Oranjevrouwen naar elkaar toe ziet groeien onder de nieuwe bondscoach Mark Parsons.

Groenen geniet van wondergoal tegen IJsland: 'Daan zei al: schiet nou eens'

"Het was in het begin echt wel 'effe' nieuw, met een grotendeels nieuwe staf en een nieuw idee. Nu voelt het heel prettig."

Parsons gereserveerd

Ook voor Parsons, zou je denken. De Engelsman debuteerde met een teleurstellende 1-1, maar zag zijn ploeg zich revancheren in Reykjavik. Maar zo positief als hij vrijdag was na de domper tegen Tsjechië, zo gereserveerd was de bondscoach na de 2-0 zege op IJsland.

"We hebben gekregen waar we voor kwamen. In lastige omstandigheden hebben we een professionele zege geboekt", aldus Parsons, die zijn ploeg "geen reuzenstappen" had zien maken.

Bondscoach Parsons gematigd tevreden na zege op IJsland: 'We kunnen beter'

Sherida Spitse speelde overtuigend op het middenveld, nadat de Ajacied tegen Tsjechië nog genoegen moest nemen met een invalbeurt. "Sherida's controle en oog voor positie gaf ons stabiliteit", constateerde Parsons.

Ook Van de Donk kreeg een pluim. "Daan had een geweldige wedstrijd als nummer 7 en later nummer 10. Haar rol was van levensbelang."

STER reclame