Gregor Schlierenzauer
NOS Sport

Schlierenzauer (31) stopt ermee, de succesvolste skispringer ooit in de wereldbeker

Skispringer Gregor Schlierenzauer vindt het mooi geweest. De zesvoudig wereldkampioen probeert zich niet meer op te laden voor een comeback en heeft per direct een punt gezet achter zijn imposante carrière.

Schlierenzauer is pas 31, maar worstelde al jaren met zware blessures en mentale problemen.

Ik heb grenzen verlegd, maar ben ook tegen grenzen aangelopen.

Gregor Schlierenzauer

"Het was niet makkelijk voor mij om mijn actieve carrière te beëindigen, na alles wat ik als topsporter heb mogen meemaken", zegt de Oostenrijker. "Maar de beslissing voelt goed, net als de timing."

Hij heeft een recordaantal wereldbekerzeges op zijn naam. In 2013 stootte hij de Matti Nykänen van de troon, met een totaal van 53 zeges blijft hij de Fin ruim voor.

Vier olympische medailles

"Het was een emotionele reis van vijftien jaar met pieken en dalen", vervolgt Schlierenzauer . "Ik heb grenzen verlegd, maar ben ook tegen grenzen aangelopen. Ik heb mijn dromen waargemaakt en daar ben ik trots op."

Schlierenzauer schreef twee keer het Vierschansentoernooi op zijn naam. Aan twee olympische deelnames hield hij één gouden (2010), één zilveren (2014) en twee bronzen medailles (2010) over.

Na zijn 24ste lukte het hem niet meer grote wedstrijden op zijn naam te zetten. Herhaaldelijke pogingen om terug te keren in de top liepen op niets uit. Een nieuwe blessureperiode gaf hem naar eigen zeggen de tijd alles te verwerken en te concluderen dat het nu wel mooi geweest is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl