Premier Hamdok deelt details over de mislukte couppoging
NOS NieuwsAangepast

Sudan: couppoging Bashir-aanhangers afgeslagen, 21 officieren opgepakt

Het leger van Sudan zegt dat het een staatsgreep van een groep militairen heeft voorkomen. Volgens premier Abdallah Hamdok probeerden aanhangers van oud-dictator Bashir de "democratische transitie" in het land te stoppen.

Volgens het Sudanese leger zijn alle betrokkenen bij de couppoging gearresteerd, onder wie 21 legerofficieren. De situatie is inmiddels weer onder de controle, verzekert de minister van Informatie. Het onderzoek naar Bashir-getrouwen in het leger gaat door.

President Bashir werd in 2019 afgezet door het leger, waarna hij werd veroordeeld tot twee jaar cel vanwege corruptie. Hij wordt op korte termijn overdragen aan het Internationaal Strafhof (ICC), vanwege oorlogsmisdaden en genocide in de regio Darfur. Sinds zijn aftreden wordt Sudan geregeerd door een overgangsregering van burgers en militairen, die vrede en rust in het land probeert te bewerkstelligen.

Rustig op straat

De poging tot staatsgreep begon vanochtend vroeg, toen verschillende wegen werden geblokkeerd door de militairen. Persbureau AP hoorde van een Sudanese militair dat militairen enkele overheidsinstellingen en radiostations in handen wilden krijgen, maar dat dit volledig is mislukt.

De staatstelevisie riep kijkers vanochtend op om zich tegen de couppoging te verzetten, maar gaf aanvankelijk geen nadere informatie over wat er aan de hand was. Volgens internationale media bleef de sfeer op straat in de hoofdstad Khartoem op dat moment rustig. Er zijn geen berichten over gewonden.

Eerdere couppoging

Vorig jaar werd een couppoging van leden van de voormalige geheime dienst afgeslagen. Het ging toen om manschappen van de voormalige geheime dienst van het land. Ook toen was de situatie na enkele uren weer onder controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl