De walrus werd gezien bij Schiermonnikoog
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Verdwaalde walrus gezien op zandplaat bij Schiermonnikoog

Op zandplaat Simonszand naast Schiermonnikoog is een walrus gezien. Het is een bijzondere waarneming, want walrussen leven doorgaans op drijfijs in de Noordelijke IJszee.

Het gaat om een vrouwtje dat eerder al bij Denemarken en Duitsland opdook. De waarneming is gedaan door Ralf van Hal, onderzoeker bij Wageningen University. Hij zegt tegen Omrop Fryslân dat hij niet direct in de gaten had dat het zo'n bijzondere verschijning is. Van Hal was voor onderzoek op de Wadden, maar hij weet vooral veel van vissen.

De walrus lag op een zandplaat naast Schiermonnikoog

Bij de Duitse Waddeneilanden Baltrum en Spiekeroog werden ook al foto's van het vrouwtje gemaakt. Op Spiekeroog trok het dier veel bekijks.

Lokale Duitse media melden dat het vrouwtje vermoedelijk uit Denemarken is gekomen. Natuurorganisaties adviseren om de walrus vanaf een afstand te bekijken, zodat het dier niet schrikt.

Walrussen leven in het Noordpoolgebied en verlaten dat normaal gesproken nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen. Waarom sommige walrussen zo ver afzakken is niet bekend. De laatste walrus die Nederland aandeed werd in 1998 gezien op Ameland.

Advertentie via Ster.nl