EPA
NOS Nieuws

Duizenden Oekraïners bij mars voor lhbti-rechten in Kiev

Duizenden mensen hebben meegelopen met een mars voor lhbti-rechten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De optocht maakte onderdeel uit van de Gay Pride in de stad.

Er was veel politie op de been om de demonstratieve tocht vreedzaam te laten verlopen. Honderden anti-lhbti-demonstranten hadden zich in Kiev verzameld om tegen de mars te protesteren, maar ongeregeldheden bleven uit.

De organisatie meldt dat er zo'n 7000 mensen meeliepen met de mars. In 2019 waren dat er 8000, de grootste opkomst sinds de Gay Pride in Kiev plaatsvindt. Vorig jaar werd het evenement, net als in Nederland, niet gehouden vanwege het coronavirus.

Afkeuring homoseksualiteit

In 2013 werd er voor het eerst een mars voor homorechten georganiseerd in Kiev, in weerwil van protesten van religieuze en nationalistische groeperingen in het land. In de afgelopen jaren werd de optocht meerdere keren verstoord door rechts-radicale groeperingen.

Homoseksualiteit wordt breed afgekeurd in Oekraïne. Uit een recente enquête van de Oekraïense opiniepeiler Rating bleek dat 47 procent van de respondenten een negatief beeld heeft van de lhbti-gemeenschap.

Discriminatie wegens seksuele geaardheid op de werkvloer is verboden, maar het homohuwelijk is niet toegestaan en homokoppels mogen ook geen kinderen adopteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl