AFP
NOS NieuwsAangepast

In het nieuwe vluchtelingenkamp op Samos blijft de poort 's avonds dicht

Op het Griekse eiland Samos, vlak voor de Turkse kust, gaat vandaag een nieuw vluchtelingenkamp open. Dat moet plaats bieden aan ongeveer 3000 migranten, onder wie de circa 500 mensen die nog in het oude kamp op Samos zitten.

Het is een afgesloten kamp; er staan hoge hekken met prikkeldraad omheen en mensen kunnen er alleen met een pasje naar binnen. Ook blijven 's nachts en 's avonds de poorten dicht.

Op de nieuwe locatie staan containerwoningen in plaats van tenten, met betere voorzieningen, zoals airco en verwarming. De Griekse regering presenteert het als een 'modelkamp', veel beter dan de overvolle kampen op andere eilanden, waar vluchtelingen vaak onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Het moet ook plaats bieden aan nieuwe vluchtelingen die op het eiland aankomen.

Over een paar maanden worden op Leros en Kos ook dergelijke opvangcentra geopend en volgend jaar volgen Lesbos en Chios. Voor de centra is Europees geld vrijgemaakt. Op de vijf eilanden worden nu tezamen naar schatting 5000 mensen opgevangen.

Verzet

Dat het op Samos om een gesloten kamp gaat, stuit op verzet van mensenrechtenorganisaties. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie vindt de beperkingen te streng: "Asielzoekers zijn geen criminelen of een risico voor de gemeenschap, het zijn mensen die hulp nodig hebben. Wij vinden dat de kampen open moeten zijn", zegt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl