Zoon Ulrich Schopf (links) met zijn advocaten EPA

Oostenrijk vindt niet dat de staat verantwoordelijk is voor de grote corona-uitbraak vorig jaar in Ischgl. De autoriteiten verklaarden zo goed mogelijk te hebben gehandeld op basis van de informatie die toen beschikbaar was.

De zaak draait om een 72-jarige Oostenrijker die het coronavirus opliep in het skioord in Tirol en daaraan overleed. Zijn weduwe en zoon eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de overheid vanwege nalatigheid.

"Het gaat om gerechtigheid", zei zoon Ulrich Schopf vandaag bij het proces in Wenen. "Als we een schadevergoeding krijgen, zullen we die aan het goede doel geven."

Fout op fout

Uit een vorig jaar oktober verschenen rapport van onafhankelijke experts, die in opdracht van het Tiroolse deelstaatparlement 53 betrokkenen ondervroegen, bleek dat de lokale, regionale en landelijke autoriteiten fout op fout maakten. Hierdoor kon het coronavirus zich verspreiden onder de wintersporters in het Paznauntal en later de rest van Europa.

"Duizenden mensen konden het gebied ongehinderd verlaten en duizenden anderen kwamen er aan zonder een idee te hebben van het gevaar dat ze liepen", zei de advocaat van de familie Schopf bij de rechtbank.

Ze hadden het toerisme een week eerder stil moeten leggen.

Ulrich Schopf

De 72-jarige man zou het coronavirus hebben opgelopen in de bus bij het haastige vertrek uit Ischgl op 13 maart, nadat premier Kurz tot een "onmiddellijke quarantaine" van de regio had opgeroepen. Toen was al dagen duidelijk dat het virus er rondging.

"Men wist al dat er corona was voordat mijn vader aankwam in Ischgl", zei Ulrich Schopf. "Ze hadden het toerisme een week eerder stil moeten leggen."

De advocaat van de staat ontkende dat er eerder maatregelen konden worden genomen. Er was geen betrouwbare informatie over een virusuitbraak en zo'n "rigoureus besluit als een inreisverbod nemen louter op basis van geruchten zou onwettig zijn geweest".

Dit is de eerste van een reeks van vijftien rechtszaken over de corona-uitbraak in Ischgl. Ook zijn er duizenden mensen uit tientallen landen, onder wie honderden Nederlanders, die een massaclaim voorbereiden. Over die procedure wordt meer duidelijk na deze eerste serie rechtszaken.

STER reclame