De ministers Bijleveld en Kaag gisteren bij het debat
NOS NieuwsAangepast

CU steunt moties tegen Kaag en Bijleveld, meerderheid keurt beleid Afghanistan af

Coalitiepartij ChristenUnie steunt de motie van afkeuring die gisteravond is ingediend tegen het demissionaire kabinet bij het Afghanistandebat. Dat heeft Kamerlid Don Ceder gezegd. In de motie wordt minister Kaag van Buitenlandse Zaken als eindverantwoordelijke voor het beleid genoemd. Ook een motie van afkeuring tegen minister Bijleveld van Defensie wordt door de ChristenUnie gesteund.

Door de steun van de kleinste coalitiepartner is er op papier een meerderheid voor de moties. Vanavond om 19.45 uur wordt erover gestemd. Aanvankelijk zou dat op verzoek van Kamerlid Van der Plas van BBB hoofdelijk zijn. Dat betekent dat ieder Kamerlid zich afzonderlijk voor of tegen moet uitspreken.

Maar Van der Plas heeft haar verzoek inmiddels ingetrokken en de stemming gaat nu per fractie. Daarmee zouden de moties het vrijwel zeker halen, maar een ander Kamerlid kan alsnog een verzoek indienen voor een hoofdelijke stemming.

Bij zo'n stemming is het van belang hoeveel Kamerleden aanwezig zijn, want dat kan de stemverhoudingen beïnvloeden. Als er veel leden van de oppositie afwezig zijn, kunnen de moties alsnog verworpen worden.

Op papier wordt de motie tegen Kaag nu gesteund door PVV, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Ja21, Denk, SGP, Volt, BBB, Bij1, Van Haga en Omtzigt. Dat zijn 77 van de 150 zetels. De motie tegen Bijleveld kan op een vergelijkbaar aantal zetels steun rekenen.

Onvoldoende urgentie gevoeld

Kamerlid Ceder wijst erop dat de Tweede Kamer al voor de zomer hamerde op het ondernemen van actie voor het in veiligheid brengen van mensen die in Afghanistan voor Nederland hebben gewerkt. "De urgentie die de Kamer wel voelde, blijkt door de verantwoordelijke bewindspersonen heel lang, te lang, niet voldoende te zijn gevoeld."

Er is volgens hem vanuit het kabinet onvoldoende gedaan met informatie die er wel was. "Dat is in mijn ogen kwalijk. Dat handelen is, zoals de bewindspersonen zelf ook zeggen, niet goed geweest en wat ons betreft ook afkeurenswaardig."

In een toelichting benadrukt Ceder dat de moties het beleid afkeuren. De vertrouwensvraag ligt volgens hem niet op tafel. Een motie van wantrouwen die door de SP is ingediend zal zijn fractie dan ook niet steunen.

Ceder over het stemgedrag van zijn fractie:

Ceder (CU) over moties van afkeuring

Conclusies

Een motie van afkeuring hoeft niet tot het aftreden van een minister of staatssecretaris te leiden, zoals bij een motie van wantrouwen. Demissionair premier Rutte bleef in april ook aan toen D66-leider Kaag een motie van afkeuring tegen hem had ingediend vanwege zijn rol in de formatie en de kwestie Omtzigt.

Toen zei Kaag over het besluit van Rutte. "Het zou mij ten diepste raken. Ik zou mijn conclusies eraan verbinden. Maar ik ben een ander mens."

Minister Bijleveld laat nu al weten dat ze aanblijft als ze Kamer de motie tegen haar aanneemt. "Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl