Syriërs smokkelen beelden geweld de grens over

time icon Aangepast

Gisteren heeft het Syrische leger opnieuw keihard opgetreden tegen de betogers. Er zijn achttien doden gevallen, onder wie een jongen van 8, zegt een mensenrechtenorganisatie in Syrië. De meeste slachtoffers vielen in een plaats vlakbij Daraa, de stad waar in maart de opstand begon. De andere slachtoffers vielen in de stad Homs.

Scherpschutters op de daken en militairen in tanks schoten op de betogers. Het blijft moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat er in het land gebeurt. De staatstelevisie laat zien hoe de rust is weergekeerd, maar zelfgemaakte beelden van activisten zeggen iets anders. Die beelden hebben ze op geheugenkaartjes met gevaar voor eigen leven de grens over gesmokkeld.

De Syrische Nederlander Kawa Rashid helpt ze daarbij. Maar ook voor hem in Nederland is het gevaarlijk om de video's te verspreiden, de bedreiging is eigenlijk te groot. Hij werkt vanuit verschillende plekken in Nederland. Soms weet de Syrische veiligheidsdienst hem op te sporen. "Dan moet ik stoppen, dan wordt mijn familie in Syrië bedreigd."

Offensief In Homs wordt al weken fel geprotesteerd tegen president Assad. Het Syrische leger slaat nu keihard terug. "Homs schudt op zijn grondvesten door de explosies van tanks en zware machinegeweren", zei activist Najati Tayara tegen persbureau Reuters.

Er is veel kritiek op het geweld, maar Assad lijkt zich daar weinig van aan te trekken. Mensenrechtenactivisten beginnen intussen de hoop te verliezen dat de betogers het regime van Assad omver kunnen werpen.