Agenten bij de synagoge van Hagen dpa

In Hagen, bij Dortmund, zijn vier mensen aangehouden die mogelijk een aanslag wilden plegen op een synagoge in de Duitse stad. Een van de verdachten is een 16-jarige jongen met een Syrische achtergrond, van de andere drie is de achtergrond nog niet bekend.

De jongen zou in chatberichten hebben gezegd dat hij een bomaanslag op het joodse gebedshuis had gepland. Die zou moeten plaatsvinden op Jom Kipoer, de belangrijkste feestdag van het jodendom die sinds gisteravond wordt gevierd.

De politie zegt dat bij doorzoeking van het huis van de tiener vanochtend ook drie anderen zijn aangehouden. Verschillende media melden dat de jongen bij zijn vader woonde.

Eerdere aanslag op Jom Kipoer

Gisteravond waren er veel agenten op de been bij de synagoge, nadat er informatie bij de politie was binnengekomen dat er mogelijk een aanslag ophanden was. Nadat het gebouw en de omgeving uitvoerig waren doorzocht en er geen explosieven waren gevonden, was het gevaar geweken. Wel was het de joodse gemeenschap in Hagen onmogelijk gemaakt om Jom Kipoer te vieren.

Twee jaar geleden probeerde een rechtsextremistische Duitse terrorist op deze feestdag een bloedbad aan te richten in een synagoge in het Oost-Duitse Halle. Dat mislukte, maar hij schoot op straat en in een dönerzaak wel twee willekeurige mensen dood.

STER reclame