NOS NieuwsAangepast

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk 2022

"Twee kanonnen. Een droomduo". De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is blij met Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld als Boekenweekauteurs 2022. Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk, Rijneveld het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek is volgend jaar 'de eerste liefde'.

"Een eervolle taak," zo noemt Ilja Leonard Pfeijffer het schrijven van het Boekenweekgeschenk. "Ik heb mijn andere werkzaamheden opzijgezet. Dit is een hoofdzaak, geen bijzaak."

Dat geldt ook voor Marieke Lucas Rijneveld. "Ik ben direct begonnen. Het is zo'n mooi thema. Liefde heeft zoveel verschijningen, het is echt een feest om hierover te mogen schrijven."

Thema van de Boekenweek 2022 is 'de eerste liefde'.

Boekenweek

Pfeijffer (53) is dichter, romancier en classicus. Hij schreef onder meer de romans Grand Hotel Europa en La Superba. Rijneveld (30) won met De avond is ongemak vorig jaar de Booker International Prize.

"Het wordt een Boekenweek waar je niet omheen kunt', zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk. "Dat is hard nodig, want de fysieke boekenwinkels verkeren nog steeds in zwaar weer. De coronacrisis heeft meer mensen aan het lezen gebracht, maar veel boeken worden online gekocht. Om die reden hebben we gekozen voor deze twee, zodat ze hopelijk lange rijen veroorzaken bij de boekhandels."

Volgens het CPNB hebben de uitgaves van dit jaar (geschreven door Hanna Bervoets en Roxane van Iperen) ook geholpen bij de verkoop in fysieke winkels. Meer dan de helft van alle omzet kwam uit fysieke verkooppunten. De rest van het jaar was dat 35 procent, mede door de strenge lockdown in het begin van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl