FC Sheriff heeft de inwoners van Transnistrië een onvergetelijke avond bezorgd. De club uit de afvallige regio in het oosten van Moldavië debuteerde vanavond in de Champions League en zorgde in Tiraspol meteen voor een stunt van jewelste.

Tegen de Oekraïense grootmacht Sjachtar Donetsk won Sheriff namelijk met 2-0.

FC Sheriff viert de overwinning op Sjachtar Donetsk AFP

Malinees international Adama Traoré (niet te verwarren met de Spaans international van Wolverhampton Wanderers) zorgde na een kwartier met een knappe volley voor de verrassende 1-0. Daarna drong Sjachtar wel aan, maar de goal viel na rust aan de andere kant.

Na ruim een uur kopte invaller Mome Yansane uit Guinee na een snelle uitbraak de 2-0 tegen de touwen. Over twee weken krijgt het Champions League-sprookje een vervolg in het vernieuwde Santiago Bernabeú. Dan is Real Madrid de tegenstander.

Sheriff, Sheriff en nog eens Sheriff

De regio Transnistrië, met een overwegend Russische en Oekraïense bevolking, maakte zich in 1992 los uit de greep van de Moldavische regering in Chisinau. Mede dankzij de politieke, militaire en economische steun van Moskou geldt nog altijd zelfbestuur in de regio.

Transnistrië is een van de armste regio's van Europa, maar dat geldt niet voor zakenman en voormalig veiligheidsagent Viktor Gusan. Hij profiteerde van de economische chaos in de jaren negentig en kreeg met zijn conglomeraat Sheriff een groot deel van de Transnistrische economie in handen.

Supporters op de tribune van FC Sheriff in Tiraspol AFP

In 1997 voegde Gusan de voetbalclub FC Sheriff toe aan zijn conglomeraat, waartoe ook Sheriff-supermarkten, Sheriff-tankstations, Sheriff-autodealers, een Sheriff-broodfabriek, een Sheriff-drankfabriek, een Sheriff-telefoonnetwerk en een eigen Sheriff-televisiezender behoren.

Een handvol primeurs

De eerste wedstrijd, de eerste goal en de eerste zege. Maar ook bij de eerste balomwenteling waren al twee primeurs te noteren: FC Sheriff was namelijk de eerste club in een Champions League-duel die aantrad zonder spelers uit eigen land.

Ook Sjachtar had een bijzonderheid. De club, die bekend staat om zijn grote Braziliaanse inbreng, begon voor het eerst met acht Brazilianen aan een wedstrijd. Het record bleef in handen van SC Braga, dat op 19 oktober 2010 met liefst tien Braziliaanse basisspelers thuis met 2-0 won van Partizan Belgrado.

STER reclame