Anna van der Breggen bekijkt haar in Tokio gewonnen bronzen olympische medaille
NOS Wielrennen

Van der Breggen zegt af voor WK-tijdrit: 'Gevolg van een lang en zwaar seizoen'

De kogel is door de kerk: Anna van der Breggen verdedigt bij de WK wielrennen in Vlaanderen volgende week haar wereldtitel op de tijdrit niet. Dat bevestigt wielerbond KNWU dinsdag.

"Ik had deze beslissing al lang geleden gemaakt", liet Van der Breggen enkele uren later weten op Instagram. "Een tijdrit rijden is iets wat je alleen kan doen als je 100 procent gefocust en gemotiveerd bent. Dat ben ik niet meer, omdat ik helemaal tevreden ben met de tijdritten die ik in het verleden heb gereden."

Van der Breggen, derde in de olympische tijdrit in Tokio, bereidt zich nog wel voor op de wegwedstrijd van zaterdag 25 september, maar of ze daarvoor op tijd in (top-)vorm zal zijn, is nog maar de vraag.

De 31-jarige kopvrouw van de Nederlandse selectie liet zich onlangs onderzoeken in het ziekenhuis, aangezien ze haar normale waardes niet haalde in recente wedstrijden. Uit die onderzoeken kwamen geen ernstige zaken aan het licht.

"Dat is geruststellend. Maar de waardes zijn niet maximaal", stelt manager Danny Stam van SD Worx, de ploeg van Van der Breggen. "Volgens de dokter is dat een gevolg van een lang en zwaar seizoen. Het kan te maken hebben met jetlags, met hitte, veel trainen, veel reizen."

Ze zet nu nog alles op de wegrace, haar laatste wedstrijd als prof. "Het is jammer, want we hadden gehoopt dat ze op een waardige manier afscheid kon nemen. Theoretisch kan ze nog in vorm raken voor de wegwedstrijd, het blijft wel Anna van der Breggen, maar dat wordt nu lastig."

Geen vervanger

Van der Breggen heeft als regerend wereldkampioene een startbewijs op naam voor zowel de tijdrit als de wegrace. Bondscoach Loes Gunnewijk kan geen vervanger oproepen.

Na afloop van de wegwedstrijd op het EK ging Gunnewijk ook even in op de vorm van Van der Breggen:

Bondscoach Gunnewijk spoelt nare smaak Tokio weg: 'Ellen besloot zelf te demarreren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl