1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

227 milieuactivisten vermoord in 2020, meer dan ooit

Wereldwijd zijn afgelopen jaar ruim tweehonderd milieuactivisten vermoord. Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness kwam het dodental in 2020 uit op ten minste 227. Nooit eerder werden volgens de organisatie zoveel actievoerders gedood.

In Colombia kwamen verreweg de meeste natuurbeschermers en milieuactivisten om: 65. In Mexico ligt het aantal bevestigde sterfgevallen op 30, daarna volgen de Filipijnen met 29 en Brazilië met 20. "2020 was het slechtste jaar tot nu toe. De agressie tegen milieuactivisten en mensenrechtenactivisten is sterk toegenomen", zegt Lourdes Castro van de Colombiaanse niet-gouvernementele organisatie Somos Defensores. "Meestal worden inheemse mensen die hun voorouderlijk land verdedigen het doelwit." Volgens de organisatie hebben veel aanvallen te maken met het voornemen om de natuur voor geldelijk gewin te gebruiken, zoals bosbouw, mijnbouw en grootschalige landbouw.

'Werkelijke aantal ligt hoger'

Het werkelijke aantal ligt volgens de non-gouvernementele organisatie waarschijnlijk hoger als gevolg van niet-gemelde of verkeerd weergegeven gevallen, vooral in Afrika. In 2019 werden wereldwijd minimaal 212 milieuactivisten vermoord.

Achter de gewelddaden zitten vooral bedrijven, boeren en soms ook overheidsdienaren. Ook criminele bendes, paramilitaire groepen en rebellen doden activisten. Wereldwijd waren de meeste moorden op milieuactivisten gerelateerd aan bosbouw, gevolgd door water- en dambouwprojecten en landbouw, volgens het Global Witness-rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl